Шефът на митниците Ваньо Танов:

Знам кой организира изнасянето на записите, но не мога да го докажа

Агенцията преизпълнила плана за приходите с близо 12%

Знам кой организира изнасянето на записите, но не мога да го докажа

Директорът на митниците Ваньо Танов има обяснение за себе си кой е организирал акцията с пускането в публичното пространство на записите от подслушани негови разговори с високопоставени представители на правителството, включително с премиера Бойко Борисов. Това каза Танов пред бТВ в сряда по повод на прекратеното разследване от прокуратурата за изтичането на записите, защото не е бил установен извършителят. Танов бе гост в студиото по повод на професионалния празник на митниците.

Скандалът със записите стана много голям, когато от единия от тях – на разговор между Танов и Борисов, се разбра, че премиерът лобира на бизнесмена Михаил Михов да му се размине митническата проверка на пивоварна ″Леденика″. И Танов, и Борисов отрекоха достоверността на записа.

Тези, които изнесоха записите, не са ниско ниво, продължи Танов пред бТВ, опровергавайки хипотезата, по която разследващите работиха дълго време, без да могат да я докажат – че записите са изнесени от двама служители на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и в ДАНС. Неофициално тогава бе разпространена информацията, че служителят на МВР е направил самопризнания, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после се оказало, че ги е изтрил.

Такова мероприятие като прилагането на СРС е така организирано, че оставя много следи в съответните институции, които не могат да бъдат заличени, обясни още Танов, като напомни, че достатъчно дълго е работил в системата на МВР и ГДБОП, за да познава механизмите.

Танов смята, че всички по веригата от институции – МВР, прокуратурата и съда, които са санкционирали решението той да бъде подслушван, са ″направили компромис със съвестта си и законите″, но отново се ограничи в рамките на намеците, въпреки че бе тласкан от събеседниците си към публично известното напрежение между него и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Митническият шеф отново повтори, че цялото активно мероприятие с негово подслушване, започнало като сигнал срещу единия от синовете му, че покровителства контрабандата, е целяло махането му от ръководния пост в митниците.

Директорът на митниците се похвали, че приходите в бюджета, събрани от митниците, а именно – ДДС от внос, акцизи, мита и глоби - са с близо 800 млн. лв. повече от заложените в плана.

Същевременно агенция ″Митници″ публикува годишен отчет за изпълнение на приходите, в които става ясно, че преизпълнението на приходите е 773 млн. лв. или 11.7% повече.

От друга страна обаче, според официалния отчет, само приходите от ДДС са със 16.1% повече от планираните, но пък от друга страна цените на вносните стоки средно са се повишили с 20.8%, а физическият обем на вноса е намалял с 2.2%, което означава, че няма промяна в събираемостта на данъка спрямо миналата година, дори тя е паднала малко. А както е известно, ДДС е основен данъчен приходоизточник в бюджета.

Приходите от акцизи при горивата бележат ръст от 1.6% спрямо плана и 5% спрямо миналата година, което става на фона на кампанията на митниците да наложат измервателни уреди на всички преработватели, дистрибутори и търговци на бензин и дизел.

Приходите от акцизи на цигарите са с 11% повече от 2010 г. при среден ръст на акцизните ставки от 9%, което означава, че и тук има скромен ръст от около 2%, независимо от шумните отчети за заловени контрабандни количества цигари (пример с последния случай на прословутата акция срещу семейство в село Мировяне, при което бяха заловени 5 кутии цигари без бандерол).

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?