Знамена, заря и 20 салюта за Освобождението

Президентът: От костите на Шипка е скелето на свободата ни, премиерът: Поклон пред паметта на всички загинали

България чества Националния празник – 140 години от освобождението от турско робство.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на България.

Независимостта е провъзгласена над тридесет години по-късно – на 22 септември (5 октомври по нов стил) 1908 година. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Великите сили с Берлинския договор.

В цялата страна по случай празника иматържества и патриотични инициативи. Поднасят се цветя на паметниците на падналите за свободата. Вечерта ще бъде тържествената заря-проверка пред Паметника на незнайния воин в София.

Традиционно хиляди българи ще се изкачиха на историческия връх Шипка. Около 11 часа под историческия връх българският патриарх Неофит и руският партриарх Кирил отслужиха панихида в памет на загиналите войни.

Президентът: Шипка е капитал, който не бива да пилеем

Събрали сме се на този чутовен връх , за да се преклоним пред героите на българската свобода. Под снега лежат много кости - български и руски, от които е съградено скелето на нашата свобода, каза президентът Румен Радев от историческя връх.

Той посочи, че "Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем".

"През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина", обърна се президентът към стотиците граждани дошли на паметния връх.

"Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност", заяви още Румен Радев.  

"Поклон пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България. Признателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов получиха редица поздравления от лидери от цял свят.

"Приемете сърдечни поздравления по случай знаменателната дата – 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго", се казва в писмото на руския президент Владимир Путин. "В тези дни ние споменаваме за подвизите на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо на Шипка и при Плевен. Благодарение на тяхното мъжество, твърдост и саможертва беше възстановена древната българска държавност", се казва още в писмото на Путин. Той изразява своята увереност, че общите исторически традиции, трайните връзки на приятелство и взаимопомощ, културната и духовна близост ще бъдат и занапред надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави.

"От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ с годишнината от Освобождението на Българя – 3 март", пише американският президент Доналд Тръмп. "България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство. Бихме искали да изразим своята признателност за приноса на България в рамките на международната коалиция в Афганистан, както и да поздравим България за нейното първо председателство на Съвета на Европейския съюз", се казва още в писмото на Тръмп.На страницата на посолството на САЩ бе качено българското знаме. 

Турският президент Реджеп Ердоган също отправи най-сърдечни поздравления към българския държавен глава и целия български народ. "Вярвам, че приятелските и съседски отношения между Турция и България, черпещи сили от съюзническите ни връзки в НАТО, в предстоящия период ще се развиват по начин, който ще допринесе за просперитета и стабилността на нашите страни и регион. Вярвам и че съществуващото на всички нива сътрудничество между страните ще се развие още повече чрез осъществяването на взаимни посещения", се казва в писмото на турския президент.

Поздравления отправиха още президентите на Франция - Еманюел Макрон, на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, на Виетнам - Чан Дай Куанг, на Австрия - Александър Ван дер Белен, на Италия - Серджо Матарела и други.

Поздравления имаше още от британската кралица Елизабет ІІ, папа Франциск, краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и много други.

20 топовни салюта

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на почетния караул пред Паметника на незнайния воин по случай 3 март. Вдигнато бе и националното знаме. На тържеството присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, лидери на политическите сили и общественици, както и хиляди граждани.

По време на вдигането на знамето бе изпълнен националния ни химн и прозвучаха 20 топовни салюта. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър.

"Всеки е свободен, доколкото му позволяват съвестта и сърцето. Ако няма самочувствие, ще си остане роб или човек, който има комплекси. Не плача, когато се вдига знамето, в края на краищата съм мъж, но всеки нормален българин настръхва", каза Каракачанов по повод церемонията. По думите му, пред очите му минават хилядите българи, които са дали живота си сега да бъдем свободни.

"На 3 март няма русофили, няма русофоби – има българи. Който смята, че филията и фобията е по-голяма от българското чувство, не е никакъв българин", каза още Каракачанов. 

"Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития и да променяме собствената си история, нека да не пренаписваме собствената си съвест и безплодно да спорим кой ден е по-велик - Трети март, Съединението или Независимостта". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово пред Паметника на опълченеца в София по случай празника. Тя допълни, че всички тези дати са свещени, защото от тях е започнала битката за свобода и единение на българския народ. "Единение, което днес много ни липсва", каза Йотова.

Тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в столицата ще бъде от 18:30 часа. Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Традиционният прием за националния празник ще се състои в Централния военен клуб след официалната церемония.

Широко отворени врати на музеите

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се представят в първия по рода си "Салон на музеите". Военноисторическият музей в столицата показва оригинални знамена на опълчението, сред които и Самарското знаме.

В столицата входът в музеите ще е безплатен на празника. Може да посетите парк-музей "Врана", Софийската градска художествена галерия, Регионалния исторически музей - София на пл. "Бански" и археологическия музей под базиликата "Света София".

Споделяне

Още от България