Знаменитости стават лица на "Часът на Земята ‘2012"

Тазгодишното издание на "Часът на Земята" ще има за посланици знаменитости като Миранда Кър, световноизвестен модел и половинка на актьора Орландо Блум, президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите, както и бившият американски вицепрезидент Ал Гор. Холандският астронавт Андре Кайперс подкрепя инициативата на WWF от Международната космическа станция, съобщиха в четвъртък от българския клон на природозащитната организация.

Ежегодното спиране на осветлението и ползването на електроенергия като начин за опазване на природата и провокиране на вниманието към проблемите с климатичните промени ще е на 31 март, събота – от 20:30 до 21:30 часа.

Посланици на "Часът на Земята 2012" в България са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

Тази година у нас две седмици преди угасянето на светлините в инициативата са се включили официално 48 града, с един повече от миналата година. Сред тях са както големи градове като София, Бургас, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора, така и малки градове като Аврен, Етрополе, Дряново, Кричим, Раднево, Павликени, Чепеларе и Сатовча. Те ще угасят фасадно-архитектурното осветление на известни сгради и паметници за един час. Уличното осветление ще продължи да свети от съображения за сигурност.

В София за "Часът на Земята” ще притъмнеят сградите на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Президентството, НДК, Етнографския и Археологическия музеи, Централния военен клуб, ЦУМ, хотел "Хилтън" и гранд-хотел "София, Театър "Българска армия", културни центрове на чужди държави, банки и др.

Тази година "Часът на Земята” използва видео платформа в YouTube, за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства към целия свят, като зададат въпроса, "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“.

В телевизионния клип на българската кампания за "Часът на Земята” Калин Вельов обещава да използва велосипед при пътуванията си в града, а Мартин Заимов ще споделя пътуването с електромобил до работното си място с други хора. Вижте клипа

Миналата година "Часът на Земята” обхвана 5251 града, над 1.8 милиарда души в 135 страни от целия свят по всичките седем континента. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, за да се разпростре през последните години в Париж, Лондон, Барселона, Дубай, Берлин, Ню Йорк и др.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?