Знамето на ЕС за първи път бе издигнато над резиденцията на чешкия президент

Жозе Мануел Барозу и Милош Земан наблюдават издигането на европейския флаг

Новият чешки президент Милош Земан издигна над президентската си резиденция знамето на Европейския съюз, давайки знак за сериозна промяна в отношението към ЕС в сравнение с предшественика си, евроскептика Вацлав Клаус, предаде Ройтерс.

Чехия стана член на ЕС през 2004 г., заедно с още девет страни, но президентът Вацлав Клаус отказваше да позволи флагът ЕС да се вее над Пражкия храд, където е седалището на чешките президенти.

След смяната на властта миналия месец новият държавен глава Милош Земан, който се определя като еврофедералист, организира тържествена церемония за вдигане на знамето. На нея присъства и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е на посещение в Прага.

Днес Земан подписа допълнение към Лисабонския договор, още един символичен акт, тъй като Клаус отказваше да направи това, като наричаше документа, предвиждащ създаване на стабилизационен резервен валутен фонд на ЕС, "абсурден и безсмислен".

"Ние сме последната от 27-те държави членки на ЕС, в която не бе ратифицирано допълнението към Лисабонския договор", каза Земан и заяви, че полага подписа си и поради това, че уважава решението на двете камари на парламента, които бяха одобрили допълнението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?