Знанията на учениците за киберсигурност се увеличават

Сн. БГНЕС, архив

Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след десети клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Оценяването беше в 928 училища в страната и в него участваха близо 45 000 десетокласници.

Тестът беше разделен на две части. Първата съдържаше 20 задачи с избираем отговор, които се генерират на случаен принцип по време на самото изпитване. Така се изключва възможността от преписване и подсказване, тъй като учениците решават различни задачи, припомнят от министерството.

Най-добре учениците са се справили с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи.

Втората част на теста беше практическа и отново с персонални задачи. 98% от явилите се са работили по този въпрос, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването му. Най-добре се представиха десетокласниците в Търговище, Русе и Ловеч.

73% от положилите изпита получиха сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50% или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35.88 точки, което е почти 60% успеваемост. Това е и най-високото постижение досега, заявяват от министерството.

Споделяне

Още от България