Знанията на зрелостниците удариха дъното на тазгодишните матури

Нараснали са обаче двойно отличните оценки и на двата изпита

Резултатите на зрелостниците на тазгодишната матура по български език и литература са най-ниските от 2008 година насам, когато за първи път се проведоха държавни зрелостни изпити. Това отчетоха от Министерството на образованието във вторник, когато резултатите бяха публикувани на сайта на ведомството.

Слабите оценки на зрелостните изпити са общо 10 649 , от които 4189 са по български език и литература. Шестиците по литература са 5602. На втората матура, на която предметът е по избор, има 6460 двойки и 9716 шестици. От задължителните втори матури най-много двойки има по география и икономика. По тези предмети шестиците са под 5 %.

“Нашата задача е да направим така, че децата да са грамотни. Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши. Няма да препускаме по материала, за да може децата да се упражняват достатъчно, няма нужда да наизустяват и да учат клишета”, заяви вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева при представянето на катастрофалните резултати.

Тя разчита, че проблемите ще бъдат преодолени след въвеждането на новите образователни програми. Освен това всяко училище трябва да направи анализ върху коя част от материята учениците му изпитват най-големи трудности и да се наблегне на това в преподаването.

От МОН все пак виждат и положителни сигнали на тазгодишните матури - има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки - 4637. Зрелостниците с по две слаби оценки пък са 2325.

Тази година скалата за оценяване на матурите не е била променяна за разлика от тази на изпитите след седми клас. За Среден 3 на матурата са били необходими 23 точки, а за отличен – 77 точки. 131 ученици са с пълните100 точки, а 59 не са отговорили вярно на нито един въпрос и са с 0 точки

По области учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език, в Кърджали, Разград и Силистра – най-слабо. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година – Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

Първите три училища с отлични резултати по български език и литература за тази година са 91 Немска езикова гимназия в София, 164 Гимназия с преподаване на испански език “Мигел де Сервантес“ и Американският колеж. Отличниците във втората матура са отново Американският колеж, Софийската математическа гимназия и 164 Гимназия с преподаване на испански език “Мигел де Сервантес“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?