Зона за свободна търговия на границата между Ирак и Йордания

Да се създаде зона за свободна търговия на иракско-йорданската граница, предложиха представители на българския бизнес на Световния икономически форум в Йордания. На форума, в който участва и българският премиер Сакскобургготски, бяха обсъдени проблемите за възстановяването на Ирак след войната.

Идеята, промоцирана от Васил Василев, председател на Съюза на работодателите в България, предвижда зоната да стане място за директна търговия между български производители и иракските търговци на дребно. По думите му, целта е да се избегнат посредниците, които оскъпяват цената на стоките.

Василев обясни, че мястото, предложено от българския бизнес, се намира близо до част от американските войски, разположени в Ирак, което гарантира сигурността на търговците в зоната. Камионите със стоки ще влизат директно от йорданска територия в зоната, което ще елиминира липсата на застраховки за превозите през иракска територия. Средствата от продажбите ще могат още същия ден да се внасят в йордански банки, посочи още едно предимство Василев.

Той обяви, че българският бизнес е готов да инвестира в създаването на зоната. По време на Световния икономически форум, с проекта са запознати представители на временната американска администрация на Ирак. По думите на Василев, реакциите са били доста окуражаващи, проявен е интерес.

Идеята на бизнеса е била представена от българското правителство на американската администрация още преди месец, пред Държавния департамент на САЩ. Оттам проектът е прехвърлен за преценка на временната администрация на Ирак, обясни Василев пред mediapool.bg.

Той заяви, че на българското искане е даден ход и се надява то да бъде подкрепено. Оптимизмът на шефа на работодателския съюз се основава и на факта, че по време на форума идеята на бизнеса е била защитена и от премиера Сакскобургготски. Според българският министър-председател, създаването на такава зона ще има положителен резултат както за иракския народ, така и за редица сектори на българската икономика. Василев се надява подкрепата на премиера Сакскобургготски да доведе до по-бързото реализиране на идеята.

Като възможни потребителски стоки, които България може да започне да изнася за Ирак, Васил Василев посочи лекарства и медицински консумативи, хранителни стоки и продукти, различни произведения на машиностроенето и други.

Преди месец, американският президент Джордж Буш обяви инициатива за създаване на зона за свободна търговия между САЩ и Близкия изток. Идеята бе обсъдена на днешния форум в Йордания от постоянния търговски представител на САЩ Робърт Зелик и представители на няколко арабски държави.

Пред медиите Зелик подчерта, че тази инициатива е подготвена още преди да започне войната в Ирак, целта е да се подпомогне развитието на региона. Според Зелик, САЩ искат да дадат на Ирак възможност да премине от изпадналата в стагнация държавна икономика към отворени пазари и свободна търговия. И той, и държавният секретар Колин Пауъл обаче подчертаха, че Вашингтон няма да принуждават Ирак да приеме споразумение за свободна търговия. Иракчаните са тези, които в крайна сметка ще решат какво да правят, каза държавният секретар на САЩ.

Еврокомисарят по въпросите на търговията Паскал Лами обаче каза, че в по-далечна перспектива ще е логично Ирак да бъде включен в усилията на ЕС да интегрира търговията в Средиземноморската област. Обсъждането на различни възможности обаче ще започне, след като бъде съставено иракско правителство, добави еврокомисарят. Той също участва във форума, който се провежда в йорданския курорт Сунех на брега на Мъртво море,

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?