Зоната за протести пред парламента и Министерски съвет до 20 метра

Мнозинството все пак остави голям периметър около сградите на Народното събрание, президентството и Министерски съвет и така ако има протести пред тях, то те ще са на разстояние до 20 метра. В сряда депутатите приеха върнатите от държавния глава текстове по изменението на закона за митингите и шествията.

Зоната за протести ще е от 5 до 20 метра.

Определянето на точната граница къде ще се демонстрира ще е по преценка на съответната държавна администрация, след съгласуване с вътрешното министерство и се утвърждава от Столична община.

Организаторите на митинги ще трябва да ги уведомят до 48 часа, решиха още народните представители.

По време на дебатите съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, който бе и най-активен, настоя ГЕРБ да приемат предложението му, което гласеше обозначената за протести зона да е до 7 метра от сградите. "Трябва да се запази правото на гражданите да могат да протестират", заяви Димитров.

Според него, ако се приеме дистанцията да бъде между 5 и 20 метра на практика пред сградата на Министерски съвет няма да може да се протестира и управляващите винаги ще определят зоната до 20 м.

По думите на Димитров дори и "президентът заедно със стенограф" ще могат да минат през 7-метров "санитарен кордон".

Красимир Ципов от ГЕРБ каза, че целта на разпоредбата не е свързана с възможност за ограничаване на протестите. "Обозначената зона може да бъде определяна за всеки конкретен случай”, посочи Ципов.

По думите му, ако в протеста участват малко хора, които не затрудняват движението, такава зона може изобщо да не бъде определяна.

От ГЕРБ казаха още, че със зоната от 20 метра се дава възможност съответно органите, които осигуряват реда и спокойствието на едно такова мероприятие да преценят каква зона им е необходима, така че да осигурят преминаването.

Споделяне

Още от България