Зоопаркът в София посреща 133 години през май

В него има над 1200 животни от 180 различни вида

През май столичният зоопарк навършва 133 години от създаването. Годишнината ще бъде отбелязана със специална изложба.


Сн. БГНЕС

Зоологическа градина – София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. Основана през 1888 г. от Княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. През 1984 г. Зоологическата градина е преместена от сравнително малката площ в центъра на столицата на територията на днешната община "Лозенец", където е разположена върху площ от 235 декара. Софийският зоопарк е един от 100-те национални туристически обекта и е отворен 365 дни в годината.

В зоопарка има над 1200 животни от 180 различни вида. През май се очаква да приключи реконструкцията на заграждението на женската бърнеста мечка, която трябва да пристигне от Сингапур у нас през юни. Това се случва, след като през изминалата година зоопаркът ни се сдоби с бърнестото мече Лиъм, чието заграждение беше изрисувано от Nasimo.

В почивния понеделник зоологическата градина е предпочитано място от много от децата и техните родители. Те казаха пред камерата на БГНЕС, че като цяло одобряват посоката, но има още много за ремонтиране.


Сн. БГНЕС

"Има много нови животни, част от зоопарка е ремонтиран, което ми допада и е доста зелено. Дано продължат в тази посока защото има още доста, което трябва да се реставрира и реновира. Има много бетонови основи и занемарени елементи, които трябва да се оправят и да стане по-красиво и наистина на европейско ниво", заяви Мартин Парашкевов и подчерта, че от години следят случващото се там и според него нивото сега е добро.

"Аплодисменти за новите животни, например белият тигър и аплодисменти за графита на входа, който Nasimo направи на входа", посочи още той.

Според Светла Иванова, която води всяка седмица сина си в зоопарка, тук липсват много животни в сравнение със зоопаркове по света и като например в Азия.

"Тук няма жираф, тук няма много животни. Няма делфини, изобщо морски животни няма. Има един алигатор, който е затворен от много време", каза тя и добави, че ще отидат в Лондон, за да видят животни, които тук ги няма. Иванова обърна внимание и на представянето на животните.

Споделяне

Още от България