Зоран Джинджич поиска от НАТО да допусне завръщането на сръбски военни части в Косово

Югославската армия е готова във всеки момент да върне частите си в Косово по максимално ефективен начин, заяви днес официален представител на генералния щаб на армията, цитиран от ИТАР-ТАСС. Вчера в писмо до командващия Южното крило на НАТО адмирал Грегъри Джонсън сръбският премиер Зоран Джинджич поиска от алианса да допусне завръщането на близо хиляда сръбски военни и полицаи в Косово, съобщиха Ройтерс и АП.

Резолюция 1244 на Съвета за сигурност визира и ролята на Сърбия и Югославия в преходния период, като задължава международната общност да създаде условия за завръщане на контингента на югославската армия и полиция, се казва в писмото на Джинджич.

Сръбският премиер посочва, че сръбските военни части могат да гарантират сигурността на областта в случай, че НАТО изтегли част от контингента си. Говорителят на КейФор Тони Адамс съобщи вчера, че многонационалните сили на НАТО в Косово може да бъдат намалени наполовина до края на годината, ако областта продължава да се стабилизира.

От 30 хиляди натовските сили може да бъдат намалени на 15 или 17 хиляди, посочи говорителят. Адамс заяви, че не може да отговори на искането на сръбския премиер, но допълни, че не е необходимо в Косово да бъдат разполагани други сили освен натовските.

Съветникът на косовския премиер Байрам Реджепи Рамадан Авдиу осъди искането на Зоран Джинжич, като заяви, че всеки опит да се върнат сръбските сили в Косов е опит за дестабилизиране на областта и на целия регион.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани