Зоран Заев е новият лидер на социалдемократите в Македония

Зоран Заев

Зоран Заев - досегашен заместник-председател на СДСМ и кмет на Струмица, е новият председател на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, съобщават скопските вестници, цитирани от БТА в понеделник.

На състоялия се вчера 14 конгрес на партията той бе избран с гласовете на 395 делегати с тайно гласуване. След избирането си Заев заяви, че е победила честността и обеща да работи за сплотяването на всички социалдемократи, пише вестник "Дневник".

Наистина не знам как ще бъде в предстоящия период без Бранко Цървенковски, но ви твърдя, че ще направим всичко с ваша подкрепа да изправим Македония на крака, заяви Заев в конгресната зала в скопския хотел "Холидей ин", където получи силни овации от присъстващите и от досегашния лидер Бранко Цървенковски, пише  "Утрински весник".

Вестникът припомня, че Зоран Заев е роден през 1974 г. в Струмица. Той е женен и е баща на две деца. През 2003 г. става депутат в парламента на Македония. Той е кмет на Струмица от 2005 г. Заев спечели местните избори в Струмица и през 2009 г. и 2013 г. През 2006 г. е избран за заместник-председател на СДСМ.

Кандидати за председател на партията бяха също Зоран Йовановски и Кире Наумов.

Вестник "Дневник" отбелязва, че досегашният лидер на СДСМ Бранко Цървенковски не е приел кандидатурата от инициативен комитет, който внесе около 30 000 подписа. В речта си в началото на конгреса Бранко Цървенковски посочи, че партията се нуждае от нова сила и неговото повторно кандидатиране ще бъде грешка. Той заяви, че поема отговорност за всички поражения. От новото  ръководство поиска единство и по-голяма ефикасност, пише "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани