Зоран Живкович e новият премиер на Сърбия

Сръбският парламент одобри Зоран Живкович за нов министър-председател на Сърбия на мястото на убития миналата седмица Зоран Джинджич, предаде Ройтерс.

За кандидатурата на Живкович, който бе заместник председател на партията на Джинджич, са гласували 128 депутати от 250-местния парламент. 100 народни представители са били против.

Кандидатурата на Живкович бе издигната от управляващата в Сърбия коалиция ДОС. Заместникът на убития премиер по партия е 42-годишен, бивш вътрешен министър на Югославия, преди това е бил кмет на Ниш.

Опозицията, към която се присъединиха и партиите на двама бивши партньори на Джинджич - Воислав Кощуница и Велимир Илич, декларираха, че ще гласуват против Живкович.

Кощуница призова за сформиране на правителство на националното спасение от всички парламентарни партии.

От управляващия блок ДОС отхвърлиха тази възможност, която може вкара във властта радикалите на Шешел и социалистите на Милошевич. От ДОС заявиха, че разполагат със 128 гласа в 250 местната Скупщина на Сърбия, за да прокарат решението за избиране на Живкович на премиерския пост.

Новият сръбски премиер съобщи, че вече са арестувани над 750 души по делото за убийството на Зоран Джинджич, застрелян пред сградата на правителството в Белград от снайперисти. Живкович посочи, че операцията по откриването на убийците на бившия премиер продължава.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?