Зрее конфликт около готвена рокада в КФН

Бизнесът с трагедиите на пътя сее раздор между застрахователи и адвокати

Зрее конфликт около готвена рокада в КФН

В застрахователния бранш зрее пореден конфликт заради готвена рокада в ръководството на Комисията за финансов надзор. Обмисля се за зам.-председател на комисията, отговарящ за застрахователния надзор, да бъде предложен юристът Владимир Тодоров, шеф на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, научи Mediapool от два независими един от друг високопоставени източника.

По закон зам.-председателят на КФН се избира от Народното събрание по предложение на председателя на надзора, понастоящем Бойко Атанасов. Той трябва да предложи две имена поради изтекли мандати през януари – за зам.-председател с ресор "Застрахователен надзор" и член на комисията с ресор "Анализи и защита на потребителите". Въпреки че управляващите са обмисляли кандидатурата на Тодоров, не е сигурно дали той ще бъде предложен официално заради възможен конфликт в сектора, твърдят източниците. Попитан дали е обсъждано с него да заеме поста, Владимир Тодоров каза пред Mediapool: "Без коментар".

Кандидатурата на Тодоров е възможно да предизвика смут в сектора заради тежкия публичен конфликт между застрахователи и адвокатски кантори около обезщетенията по "Гражданска отговорност" при смърт и увреждания на пътя. Владимир Тодоров от години е лице на една от двете заинтересовани страни в спора и публично води битка със застрахователите за по-високи неимуществени обезщетения при смърт и тежки увреждания. От другата страна са застрахователите, които настояват за по-справедлива методика в делата за обезщетения, чрез която при трагедия да се изплащат реалните имуществени щети на пострадалите и да се покрива загубата на доход в семейството, а не да се претендират огромни обезщетения "на око" за "болки и страдания".

Освен принципния конфликт около методиката за обезщетенията, застрахователите имат проблем и със спорни практики на няколко адвокатски кантори в страната, за които се твърди, че се обогатяват на гърба на трагедията на пострадалите и жертвите на ПТП.

Проблемът за "бизнеса със смъртта" за пръв път стана публично достояние на заседание на бюджетната комисия в парламента през ноември 2018 г. Тогава депутат от ГЕРБ, която е и майка на прегазено на пътя момиче, заяви, че в залата вижда "адвокати по знакови дела, взели доста пари от близките на загинали 6 деца". Тя на няколко пъти се разплака по време на дебата, а после се обърна към присъстващите адвокати и ги попита колко от тях вземат процент от обезщетенията на пострадалите и "тлъсти хонорари".

Трима различни източници на Mediapool разказаха за няколко схеми, чрез които мрежите от адвокатски кантори си набавят информация за случили се тежки ПТП с ранени или загинали. В единия случай информацията до "бизнесмените в тоги" се подава от полицаи, а в други - от медицински сестри, санитари или здравни работници в болниците. Понякога посредниците пристигали заедно с линейката или пък раздавали визитки по болници и морги и притеснявали близките дори на погребения. Обичайно адвокатските пратеници предлагат на близките или пострадалите да подпишат пълномощно и договор за адвокатската услуга, в който обичайно цената се попълва впоследствие. Тя достига до 30-50% от размера на присъденото или договореното със застрахователите обезщетение.

В отделни случаи адвокатите изплащали веднага от свой специален "фонд" парична сума на близките или пострадалите срещу преотстъпването на крайното обезщетение от застрахователя.

Проблемът е особено тежък в Пловдивската адвокатска колегия, в която има дори случай на осъден адвокат със 7-годишна присъда за застрахователни измами, твърдят запознати.

През 2018 г. в града възникна проблем, след като Пловдивската адвокатска колегия поиска да бъдат свалени табели на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, поставени в КАТ – Асеновград. Според адвокатите асоциацията нямала право да рекламира безплатни правни консултации и да привлича клиенти по неетични начини. Тогава Владимир Тодоров коментира като председател на асоциацията, че няма основание за свалянето на табелите, защото те са част от информационна кампания между асоциацията и куп институции, но въпреки това полицията ги отстрани.

"Аз съм наказателен адвокат и получавам доста информация. Действително докато бях председател на Пловдивската адвокатска колегия, имахме различни сигнали за неетични адвокатски практики", заяви пред Mediapool адв. Стефан Левашки. По думите му нишата с обезщетенията при трагедии вече е "добре разработена" и понякога става дума за "много мръсни игри". Схемите работят особено добре, когато пострадали или починали са хора от ромски етнос. Тогава адвокати водят дела за "болки и страдания" на десетки роднини. По думите на Левашки има и парадоксални случаи, в които близките на загинал в катастрофа научават от самите адвокати за трагедията.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?