Зрее нов екопроблем с изчерпан обем на шест регионални депа

Зрее нов екопроблем с изчерпан обем на шест регионални депа
Нов проблем с депонирането на твърдите битови отпадъци се заражда в редица общини, след като се оказва, че шест от регионалните депа, построени с пари от предприсъединителната програма ИСПА, са с изчерпан капацитет на изградените клетки. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред БНР в четвъртък.

Става въпрос за модерните сметища във Враца, Омуртаг, Гоце Делчев, Сандански, Шумен и Мадан, уточни тя. При това положение общините, влизащи в обхвата на депата, няма да имат къде да изхвърлят боклука си, но предишното правителство до последно твърдеше, че България разполага с 27 депа, които отговарят на европейските изисквания.

Сегашното ръководство на МОСВ спешно ще търси около 20 млн. лв. за построяване на нови клетки за депониране на отпадъците, обясни Манева пред Mediapool.

Средно между 2-3 млн. лв. струва изграждането на нова клетка, като се търсят възможности финансирането да стане през Предприятието за управление на дейностите в околната среда (ПУДООС), допълни тя.

По думите ѝ обаче финансирането може да се окаже сложно, защото при предишното правителство ПУДООС е сключило договори за финансиране, надхвърлящи определения му бюджет от 97 млн. лв. за тази година.

ПУДООС на практика ще влезе в следващата година с 47 млн. лв. на минус, но надеждите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са за осигуряване на приходи от екологичните такси за стари автомобили, рециклиреуми отпадъци и др.

Още 24 депа не са напълно готови

Проблемът обаче не е само с тези депа, допълни зам.-екоминистърът. Ведомството трябва да търси пари и за още 24 депа, които не са напълно окомплектовани с техника, имат проблеми с водоснабдяването или нямат построени подходни пътища, които да осигуряват достъп на всички ползващи ги селища.

Депото в Созопол например е недостъпно за други селища, а за да се стигне до съоръжението в Кърджали се минава през селище, което е недопустимо, каза Манева. По думите ѝ все още няма окончателен разчет колко ще струва доокомплектоването на тези сметища, така че да са напълно функционални. Такъв се очаква да бъде подготвен до края на годината, за да стане ясно какви средства и откъде да се търсят.

Манева припомни, че страната ни все още не е закрила нито едно от старите си сметища, които не отговарят на европейските изисквания. Това трябваше да стане до 16 юли 2009 г., но към момента само 76 от общинските сметища са спрели да приемат отпадъци и там е започнала рекултивация. За тях са отделени близо 200 млн лв. с едно от първите постановления на новия кабинет.

“По-важно е, че ние демонстрираме воля и наистина сме постигнали сериозен напредък в създаване на необходимите предпоставки бързо да се изградят останалите 24 регионални депа и всичко да приключи до две-две години и половина“, каза още Манева.

Тя допълни, че няма пречки да се финансира всяко депо с приключила процедура по подготовка, с попълнен специален формуляр за кандидатстване по оперативната програма “Околна среда“, с изготвени прединвестиционни проучвания, финансово-икономически анализи, изяснена е собствеността върху площадката и има всички положителни становища, включително и решение но ОВОС, документи за започване на строителство.

В такова състояние са депата в Ботевград и Перник и въпрос на дни е там да започне строителството, допълни зам.-министърът. Бургас и София също са на един много напреднал етап. Очакваме следващия месец вече да се приключат процедурите и да започне строителството, каза Манева.

Закон ще задължи общините да приемат смет от други

Тя добави, че МОСВ изготвя предложение до парламента за законова поправка, която да позволява резервиране за аварийни ситуации на 10 на сто от капацитета на сметищата, изградени с пари на ЕС и бюджета.

“Нямаме друг начин да решим такива ситуации, защото се установи, че кметовете нямат никакво желание да си помагат един на друг, независимо че досега всички депа в България са изградени с държавни средства. Така че би трябвало да има някакъв ангажимент, някакво чувство за солидарност, когато един е получил парите, оказал се е в по-благоприятно положение, след това поне минимална помощ да окаже, когато се решават такива проблеми“, коментира тя случая с балираните отпадъци на столицата, за чието депониране в други сметища се проведоха редица пазарлъци.

“Това не е помощ само на кмета, оказал се в трудна ситуация, това е помощ на всички българи, защото ако не изпълним задълженията си, санкцията ще я плащаме всички ние“, допълни зам.-министър Манева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?