Зрелищна акция срещу ГЕРБ във Варна, протестиращ се изплю в лицето на общинския председател

Бесилка и дръвник пред сградата на общината във Варна. Сн. БГНЕС

Група протестиращи сътвориха зрелищен скандал при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ във Варна, като за кратко нахлуха в залата, освиркаха водача на листата Лиляна Павлова и събралите се партийци, влязоха в стълкновение с полицията, а за "десерт" един от демонстрантите се изплю в лицето на председателя на общинския съвет Николай Апостолов.

 

"Мизансценът" бе предварително подготвен от

 

Обитателите на палатковия лагер пред сградата на общината бяха подготвили и подобаващ "мизансцен", като издигнаха пред местната управа бесило и сложиха дръвник за общинските съветници и управляващите.

 

За почивните дни лагерът се увеличи с четири палатки и броят им вече е 15, след като във Варна пристигнаха и двайсетина гастрольори от София. Дърветата край сградата на общината бяха облепени с надписи: "Докога ще търпим, докога ще спим! Крадци на народа!". Снимките на лидерите на парти и движения бяха завързани на едно въже и ритани и мачкани от протестиращите.

 

С викове "Мафия" и "Оставка" протестиращите блокираха за кратко кръстовището пред общината. След това част от тях се отправиха към Драматичния театър, където ГЕРБ откри в откри в неделя предизборната си кампания в града.


Протестиращи освиркаха водача на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова, бивш министър на МРРБ в кабинета на Бойко Борисов. В залата беше събрано цялото варненско ръководство на доскоро управляващата партия - Иван Портних, Емил Радев и други.

 

Стотина протестиращи се опитаха да проникнат в театъра, но полицията успя бързо да затвори вратите, така че вътре влязоха само няколко човека, останалите бяха изтласкани. Те обаче завардиха отвън всички изходи на театъра и активистите на ГЕРБ останаха обсадени вътре.

 

Повечето от тях предпочетоха да излязат, което засили напрежението. Членовете на ГЕРБ бяха освиркани от множеството, което скандираше "мафия" и "еничари".

"Всеки има право да протестира, стига да не застрашава останалите. Но както виждате, прилича на политически подготвена и насочена акция", коментира Лиляна Павлова.

 

Когато от сградата излезе председателят на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов и тръгна през градската градина зад театъра, той бе последван от голяма група крещящи хора. В един момент пътя му препречи Младен Живков, известен като обитател на палатковия лагер, който буквално се изплю в лицето му.

 

Някои от протестиращите видимо търсеха конфликт с полицаите и настояваха медиите да документират всеки опит на униформените да спрат или отдалечат някой от истерично викащите. След като стана ясно, че в театъра не е останал нито един представител на ГЕРБ, трийсетина ултраси тръгнаха към Катедралата и блокираха кръстовището на Централна поща. След това се върнаха при общината.

 

Протестиращите, част от които присъстват в палатковия лагер пред сградата на общината с искане за оставка на общинските съветници, заявиха, че ще устроят същото и при откриването на кампаниите на всички партии във Варна, за да покажат, че те и кандидатите им не са желани от хората.

 

Варна е без кмет от 6 март, когато избраникът на ГЕРБ подаде оставка под натиска на масови протести, започнали първо срещу високите сметки за ток и прераснали в бунт срещу управата на града. Повече от месец вървят и пазарлъци дали Общинският съвет също да се оттегли, но до момента това не се е случило.

Споделяне

Още от Избори 2013