Зрелищният свят на Лейди Гага завладя София

С двучасов зрелищен спектакъл, който обаче сякаш свърши за минути, най-горещата звезда на шоу-бизнеса в момента – Лейди Гага, покори хилядите "малки чудовища", придружени от майки и бащи за софийския ѝ концерт в "Арена Армеец", където във вторник вечерта певицата даде старт на европейското си турне.

Лейди Гага поднесе на българската си публика перфектно изпипано шоу, разиграло се на фона на средновековен, променящ формите и светлините си замък. Той бе населяван според музикалната фабула от митични чудовища и духове, разюздани разголени диви и танцуващи сластно мускулести мъже. В него се разигра и сватба, а каменните стени от време на време бяха окичвани със контрастиращи на обстановката съвременни модни аксесоари и дори с огромни кланични трупове, увиснали в кулите и подножието на замъка. Не липсваха и сексуалните закачки,отправяни от певицата, разбунваща пуританските и свещеническите духове. Лейди Гага кокетливо от време на време "се усещаше", "че в публиката има и малки деца", но това не ѝ пречеше да продължава в същия дух.

 

Певицата, която неведнъж е коментирана като продукт № 1 на съвременната поп музика, обаче завладя българските си фенове не само с песните си, но и с разкази как е постигнала собствените си мечти да пее пред многохилядна публика. Лейди Гага заяви, че мисията ѝ е да бъде изпълнител и че не е нито жена, нито мъж, нито човешко същество, нито нечий друг продукт – правителствен или божествен, а е публиката, която всъщност я е родила, и че може и да е мразена, но е родена по този начин.

 

Едно от най-очакваните музикални събития през това лято у нас бе подгряно от диджей Лейди Старлайт и групата "Дъ Даркнес", чиито изпълнения обаче бяха видени от доста рехава публика. С наближаването на часа, в който на сцената трябваше да се качи "мама Чудовище", залата започна да се пълни все повече.

 

Класическата музика, съпътстваща подготовката на замъка, се стори безкрайна на нетърпеливата публика, съставена основно от тийнейджъри. От внезапната тъмнина, разчупена леко от мистични светлини, бавно излезе балетно шествие, предвождано от Гага в тъмен и пищен като на фентъзи-същество костюм, качена на "кон", изглеждащ съвсем като истински и танцуващ в ритъма на музиката.

 

Същинският старт на шоуто обаче бе даден с "раждането" на певицата от огромен корем, с експониран върху него лик на Лейди Гага, съпроводено от заглавната песен от последния ѝ албум, озаглавил и турнето ѝ "The Born This Way Ball". Последваха хитови песни като "Just dance", "Bad Romance" и други, като почти на всяка от тях изпълнителката излизаше с нов сценичен костюм, един от друг по-ексцентрични, но без крайности, каквито е демонстрирала в други шоута. С лекота смени рокля на романтична принцеса, костюм на марионетка, садо-мазо екип и сутиен със заредени с пистолет кобури вместо чашки.

 

С огромен мотор певицата обиколи сцената, докато изпълняваше "Heavy metal lover" и обладаваше черната машина, на която бе закачен българският флаг. Моторът незабелязано се превърна в пиано и на приспособения клавир Лейди Гага изпълни много чувствено "Princess die", което взриви младежите в публиката, крещящи в екстаз на английски "Обичаме те!".

 

Феновете ѝ в един момент започнаха да хвърлят по сцената плюшени играчки, дрехи и други подаръци, като певицата се впечатли от дневник с апликирани нейни снимки, подредени хронологично и допълнително разкрасени. Тя благодари на всички, предпочели нейното шоу пред множеството други възможности да прекарат вечерта си.

 

Краят дойде неочаквано и изведнъж след изпълнения на "Poker Face" и "Alejandro" като Стефани Джарманота, каквото е истинското име на певицата, заяви, че е дошло времето да се раздели с българската си публика и ще изпее последната си песен.

 

Публиката обаче не спря да пищи, свири и тропа близо три минути, което върна Лейди Гага на върха на приказния ѝ замък и тя изпълни "The Edge of Glory" и "Marry the Night".

 

Българските фенове искрено завидяха на момиче от публиката, което бе избрано от Лейди Гага да се качи и танцува с нея преди истинския финал на шоуто. Самата певица се зарадва като разбра, че фенката ѝ Наталия е съименичка на сестра ѝ Натали. Гага призова почитателите си да следват мечтите си и да не забравят, че държат своята съдба в ръцете си и обяви, че "винаги ще говорим един и същ език – този на музиката, защото не знам български".  

Споделяне

Още от