Зрелищно арестувани за източването на НЗОК служители може да се върнат на работа

Кадър от задържането на служителите на РЗОК-Пловдив през май 2018 година.

Арестуваните при зрелищна акция през миналата година служители на регионалната структура на здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев са на свобода и дори правят опити да се върнат на работа в институцията, съобщи пловдивското издание “Марица“.

Те бяха задържани през май месец миналата година за източването на НЗОК с 1 млн. лева чрез схема с дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки-фантоми. Двамата служители са се възползвали от ръководните си позиции в НЗОК и от базата данни на институцията са ползвали информация за реални пациенти на скъпа безинтерферонова терапия срещу хепатит С. Рецептите на пациентите са изпълнявани два пъти – веднъж в действаща аптека, реално, и втори път “на хартия“ в аптеките фантоми, а слабост в информационната система на НЗОК не позволявала това да се засече веднага.


На 9 януари изминаха 8 месеца от зрелищния им арест, при който в колата им бяха намерени близо 47 000 лева от предполагаемата престъпна дейност. Прокуратурата обаче все още не е решила какво да прави с делото, обвинителният акт не е написан и не е ясно кога делото ще бъде вкарано в съда. Така определеният от закона срок за престой на задържани без обвинителен акт е изтекъл.

Разследващи се чудят как при толкова добре организирана полицейска акция и събраните доказателства от Окръжна прокуратура не успяха да напишат обвинителния акт, посочва “Марица“. Сега двамата служители на РЗОК-Пловдив са освободени от ареста и пуснати под гаранция.

Още при задържането на двамата е било установено, че част от банкнотите, намерени в колата, с която двамата се предвижвали, са със същите серийни номера като на копюрите, преведени от обслужващата РЗОК Пловдив банка към аптеката фантом "Изгрев фарма". Именно тя е била използвана за източване на касата, сочат доказателствата. Като обвиняеми освен двамата държавни служители са привлечени още собственикът на аптеката Николай Александров и един социално слаб, на чието име има регистрирани няколко кухи фирми. Последните двама обаче са направили самопризнания пред съда и са били освободени под гаранция още през лятото.

За приписваните на двамата служители на НЗОК престъпления Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.

Абсурдното е, че в тази ситуация Деспотов и Манев опитват да се върнат на работа и има голяма вероятност да го направят.

Причината е, че двамата са само временно отстранени. В НЗОК чакали указания от прокуратурата или съда какво да направят, но такива нямало. Същевременно по Закона за държавния служител нямало основания за дисциплинарното им уволнение и в НЗОК се опасяват, че двамата служители лесно ще бъдат възстановени на работа по съдебен път. От НЗОК продължават да търсят вариант за законното отстраняване на двамата служители.

Те са началник на дирекция и шеф на сектор, а в РЗОК-Пловдив работят служители, които са свидетелствали срещу двамата началници и сега могат да бъдат поставени под натиск от тях. Така, ако се върнат на работа, Деспотов и Манев биха могли да повлияят на хода на процеса чрез заличаване на доказателства или промяна в показанията на ключови свидетели. 

Споделяне

Още по темата

Още от България