Зрелостници и седмокласници на изпити по български и литература

Зрелостници и седмокласници на изпити по български и литература

За първи път седмокласници и зрелостници се явиха ни изпити по български език и литература в един ден. Дванадесетокласниците решаваха тест, в рамките на който трябваше да напишат и есе или интерпретативно съчинение върху откъс от “Под игото“ на Иван Вазов на тема “От здравия разум до поетическото безумие”. Седмокласниците пък трябваше да пишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа на Деян Енев “Бабата, която хранеше котките“.

От съображения за сигурност формулировките и на двете теми бяха съобщени по-късно по обяд, а не както обикновено след началото на изпитите.

Освен писането на текст матурата по български език и литература включваше 40 задачи с избираем и със свободен отговор, групирани в осем сегмента. Тестът беше конструиран в понеделник сутринта в 4.15 часа в Министерството на образованието от около 12 милиона възможни комбинации. Последната - 41-ва задача, която предвижда писането на есе или интерпретативно съчинение беше избрана измежду 30 възможни теми.

На матурата по български език и литература по предварителни данни са се явили около 65 012 души. Зрелостниците се явиха на матурите в училища, определени на случаен принцип. Матурите продължават по четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

Външното оценяване по български език и литература за седми клас се състои от два модула.

Първият от тях е задължителен за всички около 59 000 седмокласници в страната и в него има 25 тестови задачи, които трябва да се решат за 60 минути. Максималните точки за този модул са 65. Вторият модул от изпита продължава 90 минути и за тях учениците трябва да напишат преразказ.

Максималните точки за този модул са 35. Той трябва да се напише от всички седмокласници, които искат да постигнат по-висок успех, за да кандидатстват в престижните езикови и профилирани гимназии в страната. С първия модул също може да се кандидатства в тях, но седмокласниците ще имат по-нисък успех на изпитите. Учениците от седми клас се явяват на изпита в училищата, в които учат.

На 23 май от 8 часа е втората матура по избор за ХІІ клас, а от 10 часа - външното оценяване по математика в VІІ клас.

Споделяне

Още от България