Зрелостниците анализираха стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло"

Пейо Яворов

Учениците от VII и XII клас в цялата страна се явиха в сряда на националните изпити по български език и литература, които за поредна година се провеждат в един и същи ден.

Изпитът на зрелостниците започна в 8 часа и продължи четири часа. Той е в две части - тест, който беше генериран рано сутринта чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации, а темата за втората част, която е писане на текст, беше изтеглена измежду 30 варианта и се падна стихотворението на Пейо Яворов "Ще бъдеш в бяло".

Тестът се състои от 40 въпроса и носи максимум 70 точки, като част от въпросите са с четири възможни отговора, от които един верен, а други – със свободен отговор. Въпросите и верните отговори можете да видите тук . Създаването на аргументативен текст по изтеглената тема пък носи максимум 30 точки.

"Задължително е написаният аргументативен текст да бъде свързан с поставената тема и да бъдат демонстрирани овладени езикови норми. За оценка "отличен" трябва да имаме ясно разграничени композиционни и структурни елементи на текста, да бъде свързан той с това, което са учили в училище", коментира Милена Иванова, експерт в образователното министерство.

На матурата се явиха над 52 000 зрелостници в 609 училища в страната при засилени мерки за сигурност. За първи път е въведено масово видеонаблюдение в изпитните зали, а записите задължително ще се пазят 1 месец след изпита. Анулирани са били 34 работи, от които 18 за преписване и 16 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9-и юни.

В 10 часа започна изпитът за седмокласниците. Първата част, която е задължителна за всички, е тест от 25 въпроса. Максималният брой точки е 65, а времето за работа – един астрономически час. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците писаха преразказ в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки. Резултатите можете да видите тук.

От 61 207 седмокласници на първия модул на национално външно оценяване по български език и литература са се явили 54 451 ученици - 88.96 на сто, а на втория модул - 39 557 ученици - 72.65 на сто от явилите се на първия модул. Анулирана е писмената работа на един ученик от Пловдив, поради установен опит за подсказване.

С резултатите от матурата, които ще бъдат обявени до 4 юни, ще може да се кандидатства за прием в гимназиите.

Споделяне

Прикачени файлове

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?