Зрелостниците могат да подават заявления за явяване на матурите до 18 март

Зрелостниците могат да подават заявления за явяване на матурите до 18 март

До 18 март учениците от ХII клас, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити, трябва да подадат заявления до директорите на училищата, в които се обучават, припомнят от образователното министерство.

В заявленията си младежите посочват, че освен задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както и дали ще държат трети изпит, който е по желание.

Зрелостниците могат да избират за втори задължителен изпит, както и за матура по желание, между предметите математика, физика, химия, география, история, биология, философски цикъл и чужд език.

До 17 май учениците ще получат служебна бележка за допускане до матурите и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература тази година ще се проведе на 18 май. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май. Изпитите по желание ще са от 26 май до 1 юни. Броят на дванадесетокласниците е 53 298.

На 18 и на 20 май ще се проведе и националното външно оценяване по български език и литература и математика за VII клас. Випускът тази година е 60 175 деца.

Споделяне

Още от България