Зрелостниците с по-слаби резултати тази година

Снимка: БГНЕС

Дванадесетокласниците са се представили по-слабо на тазгодишните матури, показва анализът на резултатите от държавните зрелостни изпити, който беше представен в понеделник от образователното министерство.

По-ниски са резултатите по български език и литература, математика, история и повечето чужди езици, а по-високи - по английски език и природните науки.

Средният успех на матурата по български език и литература е най-ниският от въвеждането на зрелостните изпити през 2008 г. – 4.18. За сравнение тогава той е бил 4.41, през 2009 и 2010 г. - 4.29, а през 2011 г. е 4.49. От 2009 година насам постоянно намалява процентът на верните отговори при въпросите за правопис. Едва 50% са правилно решените задачи по граматика при 68% миналата година, 61% - през 2010 година и 72% през 2009 година. Рекордно нисък е и процентът на верните отговори на задачите за лексикалната норма – 59%. Само на въпросите за пунктуацията процентът верни отговори е по-висок спрямо предходни години – 68%.

Най-високи резултати има на задачите, в които се изисква извличането на информация и разпознаването на дадени автори и на техните творби. Запазва се процентът на учениците, които изобщо не са писали по последния въпрос, изискващ създаването на текст – 30%. През този година зрелостниците трябваше пишат есе или интерпретативно съчинение по темата "От здравия разум до поетическото безумие" върху романа "Под игото"

От образователното министерство заявиха, че по-ниските резултати през тази година са заради променения формат на изпита - с повече отворени въпроси в теста. “Във всички училища, които са в дъното на класацията по успех на националното външно оценяване в четвърти и в седми клас, както и на държавните зрелостни изпити, ще бъде направена цялостна проверка, заяви зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

“За догодина няма да променяме формата на изпита, въпросите ще останат със същата трудност“, каза Дамянова.

От всички 14 предмета, по които са се провели матури, 88 ученици имат 100 точки, или пълна шестица, като само една от тях е по български език и литература. 45 ученици имат 0 точки като от тях 35 са получени на зрелостния изпит по български и литература. Общо 5038 ученици са получили по две отлични оценки, а 1446 зрелостници имат по две слаби оценки. Двама ученици и на двете задължителни матури - по български език и по предмет по избор, са с нула точки.

Зрелостниците от Американския колеж в София са постигнали най-висок среден успех от 5.70 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. На второ място е 91-ва Немска езикова гимназия в София със среден успех 5.67. На трето място са учениците от Езиковата гимназия в Пловдив, постигнали успех от 5.62. Най-нисък успех по български има в професионалната гимназия по селско стопанство и хранително-вкусови технологии "Ангел Кънчев" в Разград, в която средният успех на зрелостниците е 2.94 и в професионалната гимназия по селско стопанство в Кюстендил със среден успех 2.64.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?