Зрението може да бъде спасено с навременна диагноза и ранно лечение

Зрението може да бъде спасено с навременна диагноза и ранно лечение

Влажната дегенерация на макулата, свързана с възрастта, е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст, като рисковите фактори са напредването на възрастта и тютюнопушенето, съобщи доц. Марин Атанасов, председател на Българското дружество по офталмология на здравен форум, посветен на заболяванията на ретината.

Макулата е отговорна за финото централно зрение за разпознаване на лица, четене и др., а увреждането ѝ води до рязко влошаване на качеството на живот.

Диабетният макулен едем е друго заболяване на макулата, което застрашава зрението и може да доведе до загубата му. Близо 11% от диабетиците са засегнати от болестта. Същевременно половината от диабетиците не изследват зрението си.

Рисковите фактори за този едем са продължителността и видът на диабета, хипертония, дислипидемия и др.

Ретината трябва да е здрава, за да се осъществи зрителното възприятие, но тя е особено податлива на вредни въздействия и генетични заболявания, коментира офталмологът проф. Ива Петкова.

По инициатива на онлайн платформата "Портал на пациента" и "Байер България" стартира информационната кампания "Зрението е всичко. Прегледай се!", която цели да насочи общественото внимание, че заболяванията на ретината са сериозен здравен и социален проблем.

"Като всяка нервна тъкан ретината е особено податлива на вредни въздействия, на генетични заболявания, на вродени заболявания и съответно изисква изключително голяма грижа. Заболяванията на ретината най-често са разделени възрастово като наследствени заболявания и такива, които са придобити или са свързани с някои общи заболявания като диабетната ретинопатия, свързана с общото състояние диабет", каза проф. Петкова.

Доц. Атанасов се спря на диабетния макулен едем (ДME) , заболяване, което застрашава зрението и може да доведе до постоянната му загуба. ДME е форма на диабетна ретинопатия. Приблизително 11% от пациентите с диабет са заболели от ДМЕ, а разпространението се увеличава с продължителността на диабета. Тревожната статистика сочи, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно.

Влажната дегенерация на макулата, свързана с възрастта(ВДМ) засяга над 30 милиона души по света и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст в индустриално развитите страни. Хората, страдащи от ВДМ, срещат трудности при ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица. ВДМ има две форми – суха и влажна, като и двете засягат макулата – частта от окото, отговорна за централното зрение. Влажната форма на макулата, е най-тежката форма. При около 10% до 15% от хората със суха ВДМ, състоянието прогресира до влажна ВДМ. Заболяването се характеризира с растеж на абнормни кръвоносни съдове макулата – процес, наречен ангиогенеза. Тези абнормни съдове пропускат течност и кръв, което може да доведе до образуване на подобни на мехурчета джобове под макулата. Тези мехурчета изкривяват образа, така че правите линии изглеждат изкривени, обясни проф.Петкова.

Специалистите акцентираха върху профилактиката и редовните очни прегледи, особено при хора с риск от развитие на влажна ВДМ. Ако влажната ВДМ не бъде лекувана, пропускането на кръв в окото може да доведе до образуване на белези, водещи до необратима загуба на зрение.

"Важно е да се знае, че днес вече има няколко ефективни терапии на ВДМ и ДМЕ. Ако бъдат приложени преди образуването на белези, те могат да стабилизират зрението, а в някои случаи и да постигнат обратимост на загубата на зрение", посочи. доц. Атанасов, председател на Българско дружеството по офталмология.

Съществуващото лечение обаче е скъпо, а се плаща само частично от НЗОК. Здравната каса реимбурсира 75% от стойността, а 25% са за сметка на пациента, което е около 360 лв за една инжекция. "При влажна макулна дегенерация, свързана с възрастта, лечението се започва с по една инжекция в първите три месеца, а при диабетния макулен едем с по една инжекция в първите пет месеца . Така лечението за един пенсионер се оказва разорително.", коментира проф. Петкова. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?