Зубков обявява новия руски кабинет до седмица

Зубков обявява новия руски кабинет до седмица

Държавната Дума одобри в петък Виктор Зубков за премиер на  Русия, след като неговата кандидатура бе подкрепена от 381 депутата, 47 бяха против, а осем се въздържаха,предадоха руските агенции.

Преди гласуването, пред депутатите Зубков заяви, че за основни приоритети на своето правителство ще счита онези, които бяха посочени от президента Владимир Путин при последните му послания, отправени на Федералното събрание. То касаеше придаването на иновационен характер на руската икономика, за да се обезпечи устойчив растеж. Други негови акценти бяха реализацията на приоритетните национални проекти и демографски политик и, развитието на самолето и корабостроенето и подемът на отбранително-промишления комплекс.

Освен това Зубков заяви, че реализацията на избраната стратегия в сферата на социалното развитие е била "никаква" и обеща реформи. Така той своеобразно отговори на председателя на парламентарния комитет по труда и социалната политика Андрей Исаев, който го попита дали ще бъдат отстранени министрите на регионалното развитие Владимир Яковлев, на културата и масовите комуникации Александър Соколов и на здравеопазването и социалното развитие Михаил Зурабов.

Следващата седмица Зубков е длъжен да представи на президента своите предложения по структурата на правителството и кандидатурите на своите заместници.

В Русия трябва да се намерят възможности да се намалят данъците, каза още Зубков преди избора си за премиер, предаде "Интерфакс". Той каза вижданията си за руската икономика в близко време. По неговите думи,за да се запази конкурентноспособността на руските стоки е необходима да се запази макроикономическата стабилност на страната. Трябва да се намали и инфлацията и да се спре практиката на прекаленото изменение на курса на рублата, посочи новият премиер.

Фактически с тази част на изявлението си Зубков с нищо не отстъпи от курса, начертан от първия тригодишен бюджет на Русия за периода 2008-2010 г. Новият премиер обеща лично да контролира работата на министерствата на финансите и на икономическото развитие.

Особено внимание в своето изявление Зубков отдели на борбата с корупцията. Бившият ръководител на Федералната служба за финансов мониторинг отбеляза, че е необходимо да се създаде отделна структура за борба с корупцията , предаде РИА Новости.

Зубков посочи, че тази структура трябва да бъде създадена по подобие на антитерористичния комитет и подчерта, че в момента в Русия няма ясно понятие какво е това корупция.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че има пет души, които могат да претендират за победа на изборите за държавен глава през март 2008 г. От отбеляза още, че  новият министър-председател е сред реалните претенденти за най-висшия пост в страната.

"Преди година и половина се говореше, че е голо полето, няма кой да се избере. Сега има минимум петима, които могат да претендират за длъжността на президента и могат да бъдат избрани", подчерта Путин. "Добре е, че се появи още един човек и  гражданите на Русия има сред кого да избират",допълни той.

Руският президент отбеляза, че "Зубков е истински професионалист с  характер и професионален опит", като го нарече "порядъчен, здравомислещ и мъдър", който е подходящ за премиер във време на избори.

Споделяне

Още от Свят