Зукърбърг: Фейсбук е в оръжейна надпревара с руснаците

Социалната мрежа може да има и платена версия без реклами

Марк Зукърбърг
Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви пред американските сенатори, че неговата компания е в постоянна битка с руските оператори, които искат да експлоатират социалната мрежа.

”Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри”", каза Зукърбърг.

Той потвърди, че Фейсбук съдейства в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 и призна, че компанията е реагирала ”прекалено бавно” на руската намеса и не е успяла да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели.

В същото време той не подкрепи ново законодателство в областта или промяна в начина, по който работи социалната мрежа, съобщи Ройтерс.

Той обаче намекна, че Фейсбук може да придобие и платена версия без реклами.

В продължило близо пет часа изслушване на съвместно заседание на комисиите за търговията и юридическите въпроси на Сената на САЩ 33-годишният милиардер подробно отговаряше на въпросите на сенаторите, някои от които показваха незапознатост с технологичните аспекти на дебата.

Някои сенатори заявиха, че са решени да приемат нормативни актове за по-добър контрол на Фейсбук и интернет компаниите въобще.

"Ако Фейсбук и другите социални мрежи не решат или не пожелаят да решат проблема с намесата в личния живот, ще го направим ние в Конгреса", предупреди сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън.

Акциите на Фейсбук загубиха близо 15 процента на Уолстрийт след разкриването на случая с "Кеймбридж Аналитика". Снощи обаче акциите на компанията отбелязаха покачване от 4.5 процента до 165.04 долара на акция - най-голямото им повишение от близо две години, отбелязва Асошиейтед прес.

”Това беше голяма грешка”

‘’Аз създадох ”Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам”, заяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

"Ние не продаваме данни", заяви той неколкократно и отрече компанията му да е средство за следене на хората в интернет.

Той се изправи пред сенаторите, за да обясни как компанията ще реагира на скандала с изтичането на данни към ”Кеймбридж аналитика”, при което бяха засегнати над 87 млн. души.

‘’Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотребата. Не сме предприели достатъчно мерки и това беше голяма грешка”, коментира Зукърбърг.

Той посочи, че ”Фейсбук” е била уведомена за злоупотребата с лични данни още през 2015 г., когато компанията забранява и изтрива приложението, което краде информацията.

”Миналият месец разбрахме от "Гардиън”, "Ню Йорк Таймс” и "Канал 4”, че "Кеймбридж Аналитика” може и да не са изтрили личните данни, с които разполагат, както ни бяха уведомили. От там ни увериха, че са ги изтрили и се съгласиха да направим одит на фирмата с екип, нает от нас”, посочи Зукърбърг.

Разследващите разпитват служители на Фейсбук заради руската намеса

Компанията с над два милиарда потребители е също обвинена, че е послужила като инструмент за дезинформация и политическа манипулация, извършени според американското разузнаване от Кремъл с цел да улесни избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Москва отрича тези обвинения.

Той разкри и че разследващите потенциална руска намеса в президентските избори през 2016 г. са разпитвали служители на неговата компания, но не и него.

Зукърбърг заяви, че Фейсбук няма как да разбере дали чуждестранни граждани пускат политически реклами през американски фиктивни компании, предаде Ройтерс.

Шефът на Фейсбук увери, че компанията му си сътрудничи с правителството на САЩ само при непосредствена заплаха от нанасяне на вреда или ако бъде задължена по законов път.
 


Няма съществен спад в активността на потребителите

Засега Фейсбук уверява, че не наблюдава съществен спад в потребителската активност, нито финансови последици, въпреки появата на движение, което призовава потребителите да напуснат тази социална мрежа и безпокойствата на някои рекламодатели.

Зукърбърг предупреди още, че китайските интернет компании са стратегическа и конкурентоспособна заплаха за САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?