Зукърбърг губи 16 млрд. долара след рекорден срив на акциите на Фейсбук

Гигантът започна да си плаща за скандалите, коментира Ню Йорк Таймс

Марк Зукърбърг

Основателят и изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг загуби 16 млрд. долара, след като в четвъртък акциите на социалната мрежа отбелязаха рекорден срив с около 20%, предаде Ройтерс. Богатството на Зукърбърг намаля, след като компанията обяви занижени очаквания за приходите си и отчете разочароваща печалба за второто тримесечие.

По информация на "Файненшъл таймс" драматичният спад на акциите е изтрил 120 млрд. долара от стойността на една от най-скъпите компании на Уолстрийт..

В сряда Фейсбук съобщи, че ръстът в продажбите на дигитална реклама и ръстът на потребителите на мрежата е започнал да се забавя през второто тримесечие на 2018 г. Според шефовете на компанията, включително Марк Зукърбърг, тенденцията едва ли ще се подобри в близко бъдеще, особено на фона на разходите на компанията за подобряване на сигурността и защитата на потребителите на социалната мрежа.

Според данните Фейсбук има ръст на печалбата от 31% за второто тримесечие до 5.1 милиарда долара, а приходите са нараснали с 42% до 13.2 милиарда долара.

Но акциите на Фейсбук спаднаха със 7% само за час след отварянето на борсата в Ню Йорк, като до обяд спадът бе в размер на около 20%. Ако сривът се задържи на ниво от около 20% до края на търговията в САЩ, това ще бъде най-големият спад за ден в историята на Фейсбук.

Финансовият шеф на гиганта Дейвид Уехнър предупреди за възможен спад в ръста на продажбите през втората половина на годината, а също и за по-ниски печалби през следващите години.

"Нашата общност и бизнес продължава да расте бързо. Ние ще продължим да инвестираме в това да пазим сигурността и безопасността на хората и да продължим да създаваме нови начини, с които да им помогнем да се свързват", заяви собственикът на компанията Марк Зукърбърг.

Той също така добави, че не е очаквал значително въздействие върху данните причинено от скандала с "Кеймбридж Аналитика", но се е усетило слабо захлаждане. Въпреки това месечно активните потребители са нараснали с 11% до 2.23 милиарда, но дневно активните потребители нарастват по-бавно отново с 11% до 1.47 милиарда.

Дори след срива в четвъртък обаче книжата на компанията все още отчитат ръст от 8.5% на годишна база.

Негативното движение при Фейсбук доведе до спад на технологичния индекс Насдак с 0.86% за ден. Под натиск са и други компании от индекса като Амазон, която падна с 1.4%, и Нетфликс – с 1.3%.

Ню Йорк Таймс отбеляза новината с коментара, че Фейсбук е започнал да си плаща за скандалите.

Според изданието, след като две години компанията е била на практика неуязвима въпреки серията от скандали заради злоупотреби със социалната мрежа, най-накрая мултимилиардният ѝ бизнес е започнал да търпи щети.

От наколко месеца Фейсбук е подложен на детайлни разследвания във връзка със скандала "Кеймбридж Аналитика", от който стана ясно, че данни на потребители са ползвани от руските служби с цел да се повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г.

"Резултатите от второто тримесечие са сред първите сигнали, че скандалите вече се отразяват на имиджа на компанията и ще имат дълготраен ефект върху машината за пари", коментира Ню Йорк Таймс.

Според анализатори, цитирани от Ню Йорк Таймс, предизвикателствата пред Фейсбук са да възвърне публичното доверие, да увеличи броя на потребителите си, а също и времето, прекарано в платформата.

След скандала около Кеймбридж Аналитика, и преди това – около съмненията, че Фейсбук се превръща в основен разпространител на фалшива информация, много висши служители започнаха да напускат компанията, включително член на борда на директорите, главният служител по сигурността, вицепрезидентът по комуникациите. Тази следмица Колин Стреч, който води вътрешното разследване на Фейсбук за руската намеса в американските избори, също каза, че ще напусне гиганта до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?