Зукърбърг призна "грешки" в опазването на личните данни във Фейсбук

Основателят на социалната мрежа подкрепя повече регулации за технологичните компании

Зукърбърг призна "грешки" в опазването на личните данни във Фейсбук

Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг за пръв път наруши мълчанието си след избухването на скандала около злоупотребата на компанията "Кембридж Аналитика" с лични данни на над 50 млн. потребители, признавайки допуснати грешки. Той обеща всички засегнати потребители да бъдат уведомени за теча на данни.

В опит да се справи със скандала, който доведе до спад на акциите на компанията и отлив на потребители, Фейсбук ще провери хилядите приложения, които са използвали платформата на социалната мрежа и ще ограничи достъпа на разработчиците на приложения до данните на потребителите. Освен това на абонатите ще бъде дадена възможност да ограничават достъпа до онлайн информацията си по-лесно.

Зукърбърг обяви, че е дошло времето да по-големи регулации за технологичните компании. Те ще засегнат и бизнеса на други гиганти като Гугъл, Майкрософт, Туитър или ЛинкдИн.

Прегрешението

Според разследване на изданията "Ню Йорк таймс" и "Обзървър" през 2014 г. компанията "Кембридж Аналитика" е събрала данните на 50 млн. фейсбук потребители, заблуждавайки както тях, така и социалната мрежа. Това е станало през приложение на британския учен Александър Коган. То е използвано от 270 000 души във Фейсбук, които са се съгласили приложението да има достъп до данните им. Чрез него обаче е получена информация и за всичките им контакти във Фейсбук. Данните - не само имена, възраст или пол, а харесвания, постове, споделяния, са използвани, за да се направи психологически профил на всеки от тези 50 млн. души.

Според изданията информацията е помогнала да се повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, както и в кампанията за Брекзит в полза на излизането на Великобритания от ЕС. За целта са идентифицирани колебаещите се гласоподаватели и те са атакувани с информация и послания, които да ги накарат да гласуват в желаната посока.

Не е ясно дали "Кембридж Аналитика" все още притежават данните и дали междувременно не са ги предоставили на някой друг.

Според "Гардиън" сценарият е разигран за първи път през 2015 г. при избора на президент в Нигерия. Тогава богат нигерийски бизнесмен наема дъщерна компания на "Кембридж Аналитика", която да осигури победа на президента Гудлък Джонатан.

Извинението

Първоначално от Фейсбук обявиха, че не са знаели, че с въпросното приложение Коган е нарушил правилата в социалната мрежа и са изтрили събраната от него информация за потребители още през 2015 г. Според авторите на разследването обаче това не отговаря на истината.

Междувременно излезе и информация, че директорът по сигурността във Фейсбук, Алекс Стамос, напуска заради несъгласие с други представители на висшия мениджмънт за това колко информация за теча на данни да бъде обявена публично. Стамос бил на мнение, че Фейсбук трябвало да даде обяснение на потребителите си.

Зукърбърг коментира информацията три дни след излизането ѝ със серия интервюта и пост в социалната мрежа.

"Това беше огромна злоупотреба с доверие. Съжалявам, че се случи. Имаме отговорност да защитаваме личните ви данни и ако не можем да го правим, значи не ви заслужаваме", заяви Зукърбърг в сряда вечерта пред Си Ен Ен.

"Работих, за да разбера точно какво се е случило и как да направя така, че това да не се повтаря", продължи той, като добави още, че "най-важните мерки, за да предотвратим да не се повтори това днес, ние предприехме преди години".

По-късно в профила си във Фейсбук заяви, че "правим грешки, трябва да се свърши още много работа". Пред сайта Recode той обясни, че това ще струва милиони долари.

Мерки

Зукърбърг добави, че ще бъде направена вътрешна проверка, включително всички хиляди приложения, които ползват платформата на създадената от него социална мрежа. Ще бъде ограничен достъпът на външните разработчици до данните на потребителите на Фейсбук, а те ще могат по-лесно да ограничават достъпа до личната си информация.

Плановете му обаче не включват сериозно ограничаване на възможността рекламодатели да ползват данните на Фейсбук, тъй като това е основен източник на приходи за компанията.

Въпреки това според него едошло време за повече регулации на технологичните фирми, тъй като те играят все по-важна роля в света и спомена, че трябва да се знае кой плаща за онлайн реклами.

Зукърбърг каза още, че ще свидетелства през американския Конгрес. В момента скандалът е обект на проверки от Комисията по информацията във Великобритания и главните прокурори на щатите Масачузетс и Кънектикът в САЩ. Главният прокурор на Калифорния, където е базирана Фейсбук, също коментира, че има съмнения.

Основателят на Фейсбук каза още, че се ангажира да спре евентуална намеса в частичните избори за Сената в САЩ, както и в предстоящите избори в Индия и Бразилия.

Загуби

Само за трите дни от избухването на скандала с "Кембридж Аналитика" Фейсбук загуби около 50 млн. долара от пазарната си стойност. Акциите на компанията се повишиха съвсем леко (с 0.7%) след изявлението на Зукърбърг. Страховете на инвеститорите са, че всеки такъв скандал може да отблъсне рекламодатели и потребители и в същото време да доведе до въвеждането на по-строги регулации.

Информацията за теча на данни от Фейсбук доведе до призиви хората да изтрият профилите си в мрежата. Те се разпространяват под #deletefacebook и сред хората, които са ги последвали, са известни личности като певицата Шер.

Според Зукърбърг броят на хората, които са напуснали Фейсбук до момента, не е значителен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?