Звездата от "Супермен" Кристофър Рийв почина на 52 години

Американският актьор Кристофър Рийв, известен на милиона хора по света с филмите за Супермeн, в които играеше главната роля, почина в Ню Йорк на 52 години.

Неговият агент заяви, че той е получил инфаркт в събота, след което е изпаднал в кома. Кристофър Рийв беше парализиран от врата надолу при падане от кон през 1995 година.

Животът му беше поддържан с респиратор, но той до последно не се отказа от надеждата, че може да ходи отново. Рийв обикаляше Америка, за да събира пари за хората с увреждания и да защитава тяхната кауза.

Рийв смяташе, че медицинските изследвания на стволовите клетки ще помогнат да се намери лек за неговото състояние.

Той е роден на 25 септември 1952 година в Ню Йорк и за пръв път се появява на сцената на 10-годишна възраст. Рийв е играл в няколко игрални и телевизионни филма преди да изпълни главната роля в "Супермен" през 1978 година.

След това са направени още три филма за Супермен и Рийв започнал да се страхува, че завинаги ще остане в образа на супергероя. За това, както той сам разказва, започнал да полага целенасочени усилия "да се раздели със своя плащ".

През 1980 г. той изиграва ролята на ветеран от войната във Виетнам в бродуейската пиеса "Пети юли". След това играе пътешественик във времето.

"След първия "Супермен" у мен имаше желание да се хващам за много странни роли", призвана той в интервю от 1987 г. "Това плашеше хората. Сега съм преодолял това", добавя той.

Разделяйки се със Супермен, Рийв успешно продължава актьорската си кариера, като снима няколко филма и се пробва като режисьор.

След инцидента през 1995 г., когато се оказва прикован в инвалидна количка, след месеци на изнурителна терапия Рийв успява да се върне към активна дейност. През 1998 г. той играе главната роля във филма "Прозорец в двора", нова версия на класическия трилър на Хичкок.

"Аз отказах да позволя на моята инвалидност да определя моя живот", казва Рийв. "Не искам да изглежда безразсъден, но ми се струва, че ако си поставиш леко плашещи цели, това може да помогне за оздравяването".

Споделяне

Още от Свят