Звезди на художествената гимнастика в София за Световната купа

В четвъртък бе открито състезанието по художествена гимнастика "Дънди къп", сн. БГНЕС

Най-голямата звезда на световната художествена гимнастика Евгения Канаева е в София за Световната купа, клас А, която ще се проведе на 4 и 5 май в зала "Арена Армеец".

Тази година в София ще пристигнат 20 от най-успешните индивидуални гимнастички в света и 11 ансамбъла от общо 17 държави. Освен олимпийската и трикратна световна шампионка Канаева Русия изпраща и звездите си Дария Кондакова и Дария Дмитриева. Участие са заявили още Нета Равкин, Йоана Митрош, Алина Маскименко, Анна Алябиева, Юляна Трофимова, Делфи Леду.

От българска страна на килима ще се изявят Силвия Митева, която преди няколко седмици спечели два златни и два сребърни медала във финалите на отделни уреди на международния турнир в Каламата, Мария Матева и националният ансамбъл.

Българският ансамбъл излиза, за да защити титлата си от миналата година. От големите ансамблови отбори в света отсъстват единствено рускините. Турнирът при ансамблите е най-силният от веригата този сезон, като в него участват представителки на 9 държави.

Така за втори път Българската федерация по художествена федерация ще е домакин на Световната купа, която се очаква да е най-голямото и престижно състезание преди лятната олимпиада в Лондон.

По време на състезанието ще бъде отбелязана 60-та годишнина от основаването на художествената гимнастика в България. По този повод ще бъдат поканени всички "ззлатни момичета” на спорта.

Специално за Световната купа се очаква да пристигне председателят на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика Мария Шишковска. Тя ще бъде наградена по случай 40-годишната си съдийска кариера. От българската федерация съобщиха, че на Купата ще пристигнат 12 от 16-те неутрални съдии, които ще съдийстват на олимпийските игри в Лондон.

Генерален спонсор на Световната купа и основен спонсор на Българската федерация по художествена гимнастика е минната компания "Дънди Прешъс Металс". На нейно име се в дните 2 и 3 май се проведе международен турнир по художествена гимнастика "Дънди Къп” с участието на 33 индивидуални състезателки и 4 ансамбъла.

Допълнително "Дънди" ще финансира подготовката и участието на националния отбор по художествена гимнастика на олимпиадата в Лондон това лято.

Споделяне

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?