"Зюддойче цайтунг": Европейският енергиен съюз има прекалено ограничени цели

Намаляването на енергийната зависимост на Европа от Русия е принципно добра идея, но общата енергийна политика трябва да постигне много повече, коментира германският вестник "Зюддойче цайтунг" предложението на полския премиер Доналд Туск от вторник за изграждане на европейски енергиен съюз.

Изданието подчертава, че европейците отдавна разполагат с единен пазар на стоки и услуги, но не и на енергия, тъй като държавите членки на ЕС продължават да защитават енергийните си сектори от проникване на чужди компании.

Според "Зюддойче цайтунг" предложението на Туск ще доведе до само частична промяна на ситуацията, защото целта му е ограничена до установяване на обща външна енергийна политика.

Германския вестник настоява, че европейският енергиен съюз трябва да осигури отварянето на европейските енергийни пазари за чужда конкуренция, превръщането в обща цел на отказа от атомна енергия и производство на ток от въглища и последователно изграждане на мощности за производство на енергия от възобновяеми източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?