"Зюддойче цайтунг": Конфликтът не е търговски

Газовият конфликт между Русия и Украйна притеснява европейската общност. Тя с надежда гледа към Чехия, новият председател на Европейския съюз, но Прага заявява, че става дума за спор между два стопанисващи субекта, оправдавайки се, че не разполага с достатъчно информация, пише в понеделник германският вестник "Зюдойче цайтунг".

Последното е абсолютно вярно: независимите експерти нямат достъп до съответните документи. Що се отнася до "спора на двата стопанисващи субекта", Прага дълбоко се лъже. Тъй като руската "Газпром" и украинската "Нафтогаз" са под контрола на своите правителства, конфликтът трябва да се разглежда като "нова глава в продължителния спор между двете бивши съюзни републики, началото на който датира от момента на разпадане на Съветския съюз през 1991 година".

В сегашния газов конфликт има още един немаловажен аспект: ако Кремъл успее да представи Украйна, транзитната страна, като ненадежден партньор на Запада, тогава ще може да разчита Швеция, Полша и Прибалтика да прекратят съпротивата срещу строежа на Северноевропейския газопровод - проект, който според "Зюдойче цайтунг" е икономически безсмислен и екологически рисков.

Всичко това обаче въобще не е новина. Новото в сегашния конфликт е, че двете страни активно се стараят да убедят Евросъюза в правотата си. Това дава шанс на Европа да вземе активно участие в намирането на решение, което може да стане първа стъпка към създаване на общоевропейска система за енергийна сигурност, която ще включи както Русия, така и Украйна, пише вестникът.

Споделяне

Още от Бизнес