"Зюддойче цайтунг" пише за "безимотния" Сакскобургготски

Под заглавие "Безимотният човек" германският вестник "Зюддойче цайтунг" разказва в понеделнишкия си брой как Симеон Втори, или Сакскобургготски, някогашният цар, а след това и премиер, засега е лишен от правото да използва пълноценно собствеността си.

Царят е ядосан и въпреки обичайната си дискретност този път не сдържа чувствата си. В декларация до българския парламент Симеон Втори отправя обвинения към депутатите, че действат в противоречие със закона и конституцията. Не забравяйте, че живеем в 21 век и че България е пълноправен член на Европейския, а не на Съветския съюз, изтъква той.

Причината за този изблик е приетият с голямо мнозинство от парламента мораториум върху имотите на Симеон. Семейството му не е лишено от земите си, но може да ги ползва само ограничено в очакване правата на собственост да бъдат прегледани от парламента наново и да бъдат уредени в специален закон, се посочва в статията, цитирана от радио Дойче веле.

В случая става дума за временната кулминация в продължителната дискусия на тема дали осъщественото в отминалото десетилетие връщане на земите на царя е в съответствие с нормативната уредба. Историята води началото си още от 1887 г., когато дядото на Симеон – Фердинанд, е определен за български регент. Когато комунистите идват на власт през 1946 г., на 6-годишния тогава Симеон му се налага да напусне страната, а собствеността на семейството е национализирана - акт, който е обявен за противоконституционен през 1998 година.

Симеон и неговата сестра Мария-Луиза получават недвижимите си имоти обратно, стойността им се оценява на около 120 млн. долара. Става дума за двореца "Враня" с 98 хектара земя, както и за дворците "Царска Бистрица" и "Ситняково", за 1653 хектара гори, ловджийска хижа, къща в Баня и голям имот в София.

Още през 2006 г. обаче някои депутати посочват, че реституцията е извършена не по правилата.

Темата става източник на остри противоречия, след като Симеон се впуска в политиката, пише вестникът.

В статията се припомня, че през 2001 г. той е избран за министър-председател, през 2005 г. губи властта, но запазва влиянието си в тройната управляваща коалиция заедно със социалистите и ДПС. Още тогава противниците му го упрекват, че се е възползвал от властта, за да се погрижи за наследството си.

И сега Яне Янев, лидерът на една популистко-консервативна малка партия, вносител на проекта за мораториума, казва, че Симеон като премиер е вкарал в кабинета въпроса за реституцията в рамките на изключителен конфликт на интереси. Янев определя стойността на царските имоти на 500 млн. евро и отбелязва, че в кризисни времена държавата не може да си позволи да ѝ отнемат такъв ресурс.

В декларацията си от уикенда Симеон подчертава, че парламентът не бива да се държи като народен съд. Едно от най-важните постижения на демокрацията е ненакърнимостта на частната собственост и равенството на правата и задълженията на българските граждани. Тяхното нарушение ни връща към най-тъмните периоди от историята ни, отбелязва Симеон. В следващите месеци случаят ще продължи да занимава интензивно българите, прогнозира Клаус Брил, автор на публикацията в "Зюддойче цайтунг", цитирана от Дойче веле.

Споделяне

Още от България