“Зюддойче цайтунг”: Зачестиха подозренията към българския шахматист Веселин Топалов

“Зюддойче цайтунг”: Зачестиха подозренията към българския шахматист Веселин Топалов
Зачестиха подозренията за нечестна игра от страна на българския шахматист Веселин Топалов, пише в четвъртък германският в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от радио Дойче веле.

Според много негови колеги по време на срещите Топалов, който в момента заема първото място в Световната шахматна ранглиста, получава помощ от мениджъра си Силвио Данаилов. В статията се обръща внимание на странното поведение на Данаилов по време на турнира в Вайк ан Зее и в Холандия. Появиха се слухове, че мениджърът използва нелегални методи, за да подсигури победата на българския шахматист.

По информации на "Зюддойче цайтунг" по време на втория и третия кръг на една от срещите Данаилов през цялото време е телефонирал по мобилния си телефон, вместо да следи партията.

След приключване на разговора е седнал сред публиката, откъдето не е можел да следи пряко развитието на срещата, но е имал възможност да срещне погледа на Топалов. Последвали са странни жестове с ръка, почесвания зад ухото, почуквания по очилата, а накрая като малко бебе Данаилов е засмукал палците си. В отговор на слуховете Данаилов отговори, че не си спомня какви жестове точно е правил и нарече слуховете грешни, идиотски, измислени.

В същото време в едно аматьорско видео, появило се в онлайн изданието на руския вестник "Комерсант", се вижда как по време на същия този турнир през 2006 г. по време на среща между Топалов и Иванчук Данаилов пак седи сред публиката така, че Топалов да може да срещне погледа му, освен това на няколко пъти демонстративно напуска залата с мобилния си телефон в ръка.

Според бившия световен шампион Анатоли Карпов, съмненията са неоснователни. На друго мнение е гросмайсторът Евгений Бареев. По негови наблюдения от 2005 г. насам при Топалов се наблюдава невероятно развитие, което може да се обясни само с помощ отвън. Гросмайсторът Найджъл Шорт се присъединява към мнението на Бареев.

През 2005 г., когато Топалов стана световен шампион на турнира в Сан Луис в Аржентина, много от тогавашните участници били твърдо убедени, че българинът е получавал знаци от своя мениджър.

От сдружението на световните шахматисти обявиха, че не разполагат с необходимата власт, за да произнесат присъда само въз основа на слухове, но вече са внесли предложение в Световната шахматна федерация как да се ограничат възможностите за манипулация на срещите. Предполага се, че ще бъдат въведени специални мерки за контрол с помощта на модерна техника.

На турнира в Морелия, Мексико, Топалов заема в момента последното място заедно с руснака Морозевич след две ремита и една загуба.

Споделяне

Още от България