Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Желаещите да учат в чужбина гимназисти са се увеличили с 30% за година

6 коментара

Избралите да учат в чужбина български ученици са се увеличили с 30% за последната година, съобщи във вторник Наташа Христова от консултантската къща за образование в чужбина "Дарби". Христова посочи, че през 2010 година сред заминаващите да учат в чужбина българи са преобладавали момчетата, а сега броят на момичетата и на момчетата е почти еднакъв.

Тя определи като интересна тенденцията да намалява възрастта на българските ученици, които заминават да учат в чужди средни училища. През 2010 година голяма част от българските младежи в чужбина са заминавали на 14 и на 16-годишна възраст, а през 2011 г. 30 процента от заминаващите наши ученици са на 12 години.

От българските младежи, избрали да учат средно образование в чужбина, 60 на сто са от София, а 40 на сто от страната.

Над 50 средни училища от Швейцария, Великобритания, САЩ, Канада, Испания, Италия ще участват на 22 октомври в изложението "Отворени врати за средно образование в чужбина". Форумът ще е от 11.00 до 19.00 ч. в хотел "Радисън" в София, съобщи управителят на "Дарби" Бистра Илиева.

В изложението ще участват български младежи - випускници от различни средни училища в чужбина, които ще представят информация от "кухнята" на учебните заведения.

На изложението ще бъдат обявени възможностите за получаване на стипендии за обучение в средни училища в чужбина. Според статистиката 40 на сто от българските младежи заминават да учат в чужди средни училища със стипендии.

Годишните такси в пансионатните училища във Великобритания са от 22 000 до 32 000 паунда. В Швейцария таксите са от 30 000 до 40 000 евро годишно, но има и стипендии за учениците.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    Ако тези деца не се върнат в България загубата за страната ще бъде огромна!

  2. От Драгалевци
    #5

    Уточнение Тук след 10 г. ще останат само цигани, пенсионери и милиционерите от ГЕРБ Да пукнат ченгетата дано

  3. Анонимен
    #4

    № 3 , има една приказка " Каквото е коня ранил".. Т.е. има пенсионери и пенсионери. Както при работещите. Едни взимат хилядарки, хонорари, служебни екскурзии.... Други мислят как да си платят таксите. Така, че не е до възрастта, а до коритото... Не всички имат достъп до него.

  4. Анонимен
    #3

    Мислете за кого гласувате! Особенно дъртите пенсьонери!

  5. Анонимен
    #2

    Тука ще останат само цигани и пенсьонери - както е редно при такова управление! Да видим кого ще скубят тогава гадните политици!

  6. Анонимен
    #1

    Колкото е весело,толкова е и тъжно!Какво показва тази тенденция-според мен показва колко безперспективна е България.И нали се сещате след 10 години,а може и по-малко,какво ще бъде тук-не ми се говори.Иначе много се радвам за тези млади хора,нека получат по-добро образование,нека си намерят мястото,което ще им носи удовлетворение и признание,товва е най-важно за човек,другото са допълнителни подробности!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.