Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Италия въвежда система от задължения за новопристигащите имигранти

1 коментар

Министерството на вътрешните работи на Италия разпространи собщение, според което се въвежда система от задължения за интергиране на новопристигащи в страната имигранти, предаде БТА, като се позова на публикации на италиански медии от неделя.

По предложение на министъра на вътрешните работи Роберто Марони и министъра на труда и социалната политика Маурицио Сакони, Министерският съвет прие постановление за уредба на "Споразумение за интегриране между чужденец и държавата", се казва в съобщението.

Нормативният акт предвижда двугодишен период на обучение за придобиване на основни познания по италиански език, организация на институциите и на обществения живот в Италия. С подписването на това споразумение чужденецът се задължава също така да съблюдава принципите на Хартата на ценностите, утвърдена през 2007 година със заповед на министъра на вътрешните работи, се посочва още в съобщението.

"Това е много важно нововъведение в управлението на притока на чуждестранни граждани. Правителството ще покрие всички разходи по процеса на интегриране. Чужденецът е длъжен да участва в редица дейности, за което получава оценка по точкова система," са цитираните пояснения на министър Марони.

Стартовите точки са 16. Те могат да се увеличат чрез участие в курсове за професионална квалификация, придобиване на дипломи за образование, вписване в националната здравна система, сключване на договор за наемане на жилище, закупуване на недвижим имот или доброволен общественополезен труд. Точките обаче подлежат на отнемане в случай на неокончателна наказателна присъда, налагане на мерки за неотклонение и тежки административни или данъчни нарушения.

При набиране на 30 точки за двугодишния период споразумението се смята за изпълнено. В случай, че точките са повече от 16 и по-малко от 30, срокът на споразумението се удължава с една година. Неизпълнението на критериите се наказва с експулсиране от страната.

Изискванията важат за всички навършили 16 години чужденци, които за първи път влизат в Италия и кандидатстват за разрешително за престой за повече от една година. Освободени от тези задължения са имигрантите със сериозни увреждания или са жертви на търговия с хора, насилие и експлоатация, за които е предвиден процес на социална закрила.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #1

    Нека се поучат нашите управляващи , тук не се спазват правилата от българските граждани , а от чуждите съвсем .

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.