Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КС постанови: Кадри на бившата ДС ще могат да ръководят БТА

39 коментара
КС постанови: Кадри на бившата ДС ще могат да ръководят БТА

В свое решение от 2 октомври Конституционният съд позволи на бившите щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност да заемат ръководна позиция в Българската телеграфна агенция. Лустрационният текст бе въведен със Закона за БТА, който бе обнародван в края на миналата година. Ограничението обаче бе атакувано пред КС от 56 депутати, предимно от БСП.

Според народните представители разпоредбата от закона за БТА, която забранява за шеф на агенцията да бъде човек с минало в ДС и военното разузнаване преди 1989 година, е дискриминационна.

"Принадлежността в миналото към структурите на тайните служби - Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права и в частност за забрана за заемане на определена длъжност", се казва в искането.

Позовавайки се на досегашната си практика, КС очаквано отмени забраната, определяйки я като конституционно нетърпима и дискриминационна.

"Негативната оценка в публичното пространство по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество", се казва в решението на КС.

Според съда забраната представлява още непропорционално ограничаване на човешки права по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

КС посочва, че е недопустимо генералният директор на БТА да бъде назначаван по други критерии, освен по професионална квалификация, качества и опит.

Владислав Славов, Благовест Пунев, Румен Ненков и Кети Маркова са подписали решението с особено мнение. Те твърдят, че законът за досиетата не е приет само, за да осигурява достъп на обществото до информация за миналото на лицата, но и с оглед на това да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на определени длъжности.

Те заявяват, че ограничението в Закона за БТА не се отнася за властова изборна позиция.

Затова в случая не може да се поставя въпросът за зачитане на народния суверенитет, който по принцип не може да се поставя под предварителни ограничения извън информираността на избиращия за миналото на избирания.

"Рестрикцията, приложена относно тези лица, не е дискриминационна, тъй като принципът на равенство пред закона означава еднакво третиране на еднаквите случаи и различно на различните, т.е. изисква да се отчитат различията между хората – от една страна техните заслуги, както и обратно – техните действия с негативни последици", се казва в особеното мнение, припомняйки, че принадлежността към бившите служби вече е получила негативната оценка на обществото.

По закон директорът на БТА се избира и освобождава от Народното събрание. Решението на КС означава, че решението дали кадри на ДС да заемат този пост зависи само от волята на съответното парламентарно мнозинство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #39
  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #38
  3. Анонимен
    #37

    Себе си плюеш и заблуждаваш. КДС беше е чужда престъпна анти българска организация. Безбожна, безродна, марксистка, античовешка. Покай се и Моли за Прошка! Анонимен 10:18 | 05.10.2012 Който е против ДС е пълен боклук и гад ! ...

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #36
  5. Анонимен
    #35

    А бе, № 32 и ти ли си от "най-кадърните", които за един виц против Тодор Живков пребиваха с колове в Ловеч и Белене. Те бяха "челен отряд" на отвратителната диктатура на свинарчето с третокласно образование, син на влашката циганка Маруца - Тодор Живков, а сега плачат за равенство с жертвите си. Нали ако ръководят в БТА отново пред очите ни ще се спусне "желязната завеса" и ще четем гнусотии като "най-кадърните бяха в ДС."
    Имаше наистина около 1000 - 1200 душе професионалисти в ДС, но след 1990 г.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #34
  7. Анонимен
    #33

    Право е казал Васил Левски!Кратко и ясно!

  8. Анонимен
    #32

    До 23,24,25,29,30 и т.н. Най-кадърните бяха в ДС и служеха на държавата. А вие га ручахте жабетата къде бехте?

  9. Анонимен
    #31

    А някой да е чул Б.Б. да говори за ВНС и промяна на конституцията ? Не , няма и да чуем . Защо ли ?

  10. Анонимен
    #30

    Ченге до ченге мила моя майно льо...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.