Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Преди зимата газът поскъпва с 6.67%, парното – с 3-4%

Политиката на ДКЕВР може пак да принуди “Булгаргаз“ да търси заем, за да плаща на доставчиците си

10 коментара
Преди зимата газът поскъпва с 6.67%, парното – с 3-4%

Окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпването на газа от 1 октомври и за 6.67 на сто, съобщи председателят ѝ Ангел Семерджиев във вторник след проведено заседание на ДКЕВР, предшествано от открита дискусия за цената на синьото гориво.

Увеличението е по-ниско и от предвиденото от самата ДКЕВР 8.6 на сто в обсъждания сутринта доклад за повишението при поискано от обществения доставчик “Булгаргаз“ поскъпване от 14.35 процента за четвъртото тримесечие.

Така цената на газа от 1 октомври ще е 594.37 лв. без ДДС за 1000 кубични метра. Търговската надценка за обществения снабдител ще е 1.26 % при допустима по наредба 2 процента.

Това повишение ще доведе до поскъпване на парното средно с около 3 на сто за страната. Най-много ще нарасне цената на топлоенергията в Плевен - с 4.77 на сто, каза Семерджиев. В София повишението на тарифите за парно ще е 3.35 на сто, в Пловдив - 3.75%, във Враца – 2.97 процента, а в Бургас – 2.12 на сто.

Намаление на крайната цена на парното ще има само във Велико Търново - с 1.38 на сто, в Габрово няма да има промени, повишение под един процент ще има в Русе, Варна, Сливен и Перник.

Преди ДКЕВР да излезе с окончателните цени на газ и парно, на откритото обсъждане стана ясно, че освен заради увеличаването на цените на руския газ между 10 и 25 процента, синьото гориво ще поскъпне през четвъртото тримесечие на годината и заради планиран ръст с 22 на сто на цената, на която “Булгаргаз“ изкупува суровина от местните находище край Калиакра и Каварна.

Както винаги, дискусията по доклада на ДКЕВР предизвика обвинения от страна на изпълнителния директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов към регулатора, че се намесва в търговската политика на обществения доставчик и на практика доизменя договорите на държавното дружество с неговите снабдители на руски газ.

Конкретният повод за това обвинение бе намалението с 92 млн. куб. м на планираните от “Булгаргаз“ доставки за неговите потребители. Така, по думите на Гогов, дружеството ще трябва да внесе 750 млн. куб. м за четвъртото тримесечие при планирани от топлофикациите и бизнеса 806 млн. куб. м. Шефът на газовото дружество обясни, че ДКЕВР реже обемите на доставките при ръст от 16 на сто в потреблението на газ в страната за деветмесечието на 2011 г. спрямо същия период на миналата година.

Така “Булгаргаз“ на практика няма да изпълни както договорите със своите доставчици, по които съществува клаузата “take or pay“ и трябва да се плати цената на заявените обеми, независимо дали да купени, така и договорите си с топлофикациите и стопанските потребители, стана ясно от думите на Гогов.

“Съмнявам се в рамките на определените количества от ДКЕВР да успеем да изпълним ангажиментите си, вариантът е да извадим пари и да купим допълнителните количества за потребителите ни, а и да не се задейства клаузата “take or pay“, или да ограничим доставките за некоректните платци“, коментира Гогов пред журналисти след заседанието.

По думите му така е постъпвало дружеството през последните три години, след като ДКЕВР, за да намали ръста на цените, намаляваше обемите на доставките руски газ, а реалното потребление е било по-голямо. По този начин обаче се увеличава недовзетия приход на “Булгаргаз“, чийто размер вече бил толкова голям, че Гогов каза, че дори не му се говори за това.

Ефект върху поскъпването на газа има и планираното увеличаване с 22 процента на цената на местния добив на “Мелроуз“ край Калиакра и Каварна. Повишението все още не е одобрено от собственика на “Булгаргаз“ - “Българския енергиен холдинг“, но Гогов посочи, че е нормално при поскъпване с 40 процента на мазута и газьола на световните пазари, и “Мелроуз“ да иска увеличаване на цените си. Освен това се е появил конкурент на “Булгаргаз“ за количествата от местните находища, а дори и с 22 процента по-скъп, българският газ пак е по-евтин с 33 процента от вносната руска суровина, обясни шефът на “Булгаргаз“. Все пак държавното дружество ще изкупува около 97 от добиваните от “Мелроуз“ количества, което формира близо една пета от продаваните от “Булгаргаз“ обеми на вътрешния пазар.

“Ще трябва да се съобразим с това, което ДКЕВР одобри, независимо дали ни харесва, докато ситуацията не се подобри откъм алтернативни доставки или трасета за природен газ“, обясни Гогов.

Това обаче реално може да стане чак през 2014 г., когато се построят газовите връзки с Гърция и евентуално Турция.

Поредният натиск върху ръста на цената на газа ще се отрази и върху заявлението на “Булгаргаз“ за поскъпване на суровината от януари, което ще е по-високо от намерение, в случай, че ДКЕВР бе одобрила реалното увеличение на тарифите. Какво ще е поскъпването от следващата година, Гогов не пожела да коментира.

“Влизаме в отоплителен сезон и ако събираемостта от топлофикациите е ниска, ще имаме затруднения с плащанията на нашите доставчици“, каза той. "Булгаргаз" има да си прибира от топлофикациите текущи задължения за 100 млн. лв., 70 млн. от които са на софийското дружество.

Заради проблемите с паричните потоци "Булгаргаз" дори обсъжда отново възможността за привличане на външен капитал за покриване на плащанията си. Дали ще се вземе такова решение обаче и въпрос на ежеседмични сметки. “Засега успяваме да се справим и да не прибягваме до този метод. Но след като изтече отоплителният сезон и видим какви количества са използвани от газохранилището в Чирен и как да ги възстановим, може да се наложи да теглим кредит за покриване на тези финансови нужди“, посочи Гогов.

“Булгаргаз“ е единственото дружество в енергетиката, на което поради лошите финансови резултати се е наложило да намали записания си капитал от 395 млн. лв. на 330 млн. лв., за да компенсира загубите от 130 млн. лв., натрупани през последните 4 години заради ценовата политика на ДКЕВР, посочи още Гогов. И в момента дружеството е на минус 12 млн. лв. заради натиска върху цените, допълни той. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Taypan
    #10

    И какво?! Трябва да се радваме ли,че вместо с исканите 14 и нещо процента,газът ще поскъпне "само" наполовина! Боклуци комунистически!

  2. Анонимен
    #9

    "гЪзът поскъпва"!!! Само АЗИС удари кьоравото! Останалите НОРМАЛНИ българи пак са прецакани отвсякъде...

  3. Анонимен
    #8

    Kakto glasuvate, taka shte si plashtate. I da ne vzemete da glasuvate za DSB!?

  4. Анонимен
    #7

    Циганите са виновни! :)

  5. Анонимен
    #6

    Нвма ли трепане като в Китай,забравете за всичко.Не виждате ли,че си имате работа с патологични престъпници.

  6. Анонимен
    #5

    То няма спиране.Поскъпването е през няколко месеца постояно.Това е така,защото комисията трябва да бъде общесвена организация,а не държавна.Така е в цяла Еврота.

  7. Анонимен
    #4

    Тези ГНУСАРИ откровено и БЕЗСРАМНО ни се подиграват. Те са още по-нагли и безсрамни от разните му там "царе" Кировци и прочее безсрамна напаст.

  8. Анонимен
    #3

    Vednaga spiraite mestnia dobiv !

  9. Анонимен
    #2

    Хей, другарю Гогов!
    И децата вече знаят, че цената на природния газ е вързана за цената на петрола. Я да видим едно съобщение от 23 септември:

    Цените на петрола силно се понижиха в днешната европейска търговия на фона на силния спад на фондовите пазари и перспективите за намаляване на търсенето на суров петрол на фона на забавянето на световната икономика.
    Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтиня с 2,07 долара до 78,44 долара за барел днес рано следобед в европейската електронна

  10. Анонимен
    #1

    Местният добив нямаше ли да поевтини цената ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.