Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Протестиращите съставят правителство в сянка

Най-подходящ за премиер бил Константин Пенчев, който обаче смята, че е по-полезен като омбудсман

94 коментара
Ангел Славчев сн. БГНЕС

Протестиращите са започнали да съставят правителство в сянка. Това е станало на обществена дискусия в София, на която са присъствали 150 души, съобщи в сряда Ангел Славчев, един от организаторите на протестите. Правителството в сянка ще е постоянно действащо. Ще дава алтернативни предложения и ще чува народния глас. То ще се финансира на доброволческа основа и ще отказва външно финансиране, за да се пази от обвързаности. Правителството на протестиращите ще има интернет платформа, чрез която ще се провеждат онлайн референдуми и управляващите ще са задължени да се съобразяват с желанието на обикновените граждани, обясни Ангел Славчев.

"Започнаха да работят експертни групи и в момента сформираме правителство в сянка, което да започне за генерира експертни мнения и да дава решения, а не само да иска. Обичайно, за да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем!", коментира той пред БНР.

"Ще го надградим с една интернет платформа, в която всички, които имат предложения и идеи как да се реши даден проблем, къде виждат проблема в системата, в закона, какво трябва да се направи, ще могат да запишат на тази платформа, да качват информацията, тя да бъде подлагана на обществена дискусия като във форум и след това да бъде гласувана. Нещо като онлайн референдум. Важно е гражданското общество да има глас. Когато има предложение от гражданите как да се случи, институциите трябва да се съобразят", допълни той.

По думите му новата структура ще е хоризонтална и разчита на равнопоставеност между членовете си.

Според Славчев различните протестиращи групи вече са успели да обединят исканията си, но продължават опитите в отделни градове организаторите на протеста да бъдат подменени с удобни на властта хора.

Искаме да се създаде обществен съвет към президентството, като в него трябва да влязат граждани и експерти от браншовите организации. Президентът трябва да застане зад тази кауза, каза Славчев. Според обясненията му този обществен съвет ще е свързан с правителството в сянка. Те ще работят заедно и ще дават предложения на политиците, обяви той.

Най-подходящ за премиер в тази ситуация е националният омбудсман Константин Пенчев, смятат протестиращите. Самият омбудсман обаче каза, че има мандат, който възнамерява да изпълни и че в тази си позиция е много полезен за хората.

Янко Петров, друг организатор на протестите, отново настоя да се предоговорят 16-та процента печалба за ЕРП-тата.

Протестиращите имали и решение на проблема с "Топлофикация" -как хората да се откажат от дружеството, без това да навреди на никой. Предложенията ни ще бъдат съобщени на Йорданка Фандъкова", обеща Петров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

94 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #94

    ПРАВИ СЕ ЕДНА ПАРТИЯ КОЯТО ПРИЕМА ВСИЧКИ ИСКАНИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ/НАРОДА/ И СЕ ПРАВЯТ НОВИ ИЗБОРИ ВЕЧЕ С НОВИТЕ ПРАВИЛА .сПОРЕД МЕН НЯМА ДРУГ НАЧИН

  2. Анонимен
    #93

    Щом като левичарът Ангел Славчев предлага бившия съветник на бившия президент Георги Първанов-атент Гоце за служебен премиер, ясно кои са тези протестиращи - червената олигархия, ГРАБИТЕЛИТЕ и РУШИТЕЛИТЕ на България, впили отново хищен поглед към властта, за да изсмучат и последния живец от костите на измъчения и изтерзан от тях народ. 51

  3. Анонимен
    #92

    Много им дреме на руснаците за вас, цигани помаци и т.н.

  4. Анонимен
    #91

    ВЪРНЕТЕ НИ ДАНЪЧНИЯ КРЕДИТ “ДДС” –ТОЙ Е ДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ НА НАРОДА ПО КОНСТИТУЦИЯ..!!!
    ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ , ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА Р.БЪЛГАРИЯ.!
    Съгласно чл.17, ал.1, 2 ,3 и ал.5 от Конституцията на Р.България –СОБСТВЕНОСТТА , ВКЛЮЧИТЕЛНО “ДВИЖИМАТА СОБСТВЕ НОСТ”, В КОЯТО ПОПАДАТ И ПАРИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ – СА “ЧАСТНА И НЕПРИКОСНОВЕНА СОБСТВЕНО СТ” И ДЪРЖАВАТА НЯМА ПРАВО ДА ГИ НАЦИОНАЛИЗИРА , КА ТО ГИ ОТНЕМА ОТ ГРАЖДАНИТЕ , БИЛО ТО ЧРЕЗ “ДДС” ВЪПРОСНИЯТ “ДАНЪЧЕН КРЕДИТ” ИЛИ ДРУГИ

  5. Анонимен
    #90

    МОЛЯ, ДА СЕ ДЕФИНИРА КОЙ ТОЧНО Е АНГЕЛ СЛАВЧЕВ ! ЗАЩО СЕ ПРИКРИВАТ ВРЪЗКИТЕ МУ С БСП - КАТО ВОДАЧ(ИЛИ ЕДИН ОТ ВОДАЧИТЕ) НА ПАРТИЯТА НА РУСОФИЛИТЕ, ОРГАНИЗИРАЛ ПРОТЕСТИТЕ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ. ИВО ИНДЖЕВ ЗНАЕ ДОСТАТЪЧНО ЗА ТОЗИ ПАРТИЗАНИН! НАДНИКНЕТЕ В БЛОГА МУ!

  6. Анонимен
    #89

    Пак ли системния администратор на вестник ДУМА сте го изтъпанили на преден план. Махайте го този.

  7. Анонимен
    #88

    Правителство в сянка се прави от опозиционната партия или партии. Улицата е силна когато следи политиците и адекватно реагира. Щастлив съм, че дългото безразличие свърши, но не минавайте в другата крайност.Ще бъдете приспани и само няколко нагаждача ще получат възможност да се облажат на държавната софра. Трябва масово да се гласува и избраните органи на управление на държавата да бъдат легитимни и отговорни за своите решения.

  8. Realist
    #87
  9. Realist
    #86

    Когато настоящият омбудсман беше все още само един царски поданик (не искам да употребявам по-точна дума, въпреки, че би била уместна), господарите на ефира показаха пред цяла България, как в парламента вади от джоба си една след друга депутатски карти и "гласува" ли, "гласува". А когато видя приближаващата се към него камера, изфъфли нещо като ранния Любен Дилов (преди да мине курс при логопед) и се изсули от зрителното поле като лалугер. После за награда на този почтен магистрат му бе дадено председателското място на едно от върховните съдилища, а по-късно го направиха и защитник на онеправданите. Та горното за сведение на предлагащите го.

  10. Анонимен
    #85

    Спонтанни - трънки... Един уважаван и известен гинеколог наскоро беше отново цитиран в медиите - той казва, че в България спонтанни са само абортите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.