Ти си това, което четеш

Евроинституциите си купуват “къща“ в София за 9 млн. евро

Представителствата на европейските институции ще се преместят в нова сграда в София, след като бюджетната комисия на Европейския парламент разреши подписването на нотариалната сделка за сградата на "Раковски" 124, съобщиха в понеделник от офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Сделката ще бъде финализирана след одобрението на политическото бюро на Европейския парламент, който заседава в понеделник, уточни сегашният собственик на сградата "Бенчмарк фонд имоти".

Бъдещата "Европейска къща" се намира на ул. “Георги Раковски” 124, недалеч от пл. “Славейков”. Тя представлява футуристична седеметажна постройка с фасада от стъкло и метал.

"Бенчмарк фонд имоти" искат 9 млн. евро за сградата,като в цената са включени около 4100 кв.м. застроена площ и пълното й обзавеждане. Сметката сочи, че квадратен метър от сградата излиза 2195 евро. До момента фондът е инвестирал в покупката на терена и изграждането на бизнес центъра около 4 млн. евро, но сградата е в етап на довършителни дейности и все още не е оборудвана.

Ако сделката приключи успешно, това ще е първата за сграда с подобен размер в София от началото на годината.

Европейският парламент ще притежава 80% от имота, останалите ще са на частния собственик на парцела със старата сграда на това място.

В момента европейските институции наемат 1518 кв. м. офиси в сградата на британското посолство на ул. “Московска” 9. Освен че са недостатъчни за служителите тези помещения са труднодостъпни поради ограничения достъп до дипломатическото представителство.

Европейският парламент обяви, че купува недвижим имот в София през август 2009 г. На обявата отговориха 22-ма инвеститори, сред които са избрани 7. През ноември стана ясно, че най-вероятния победител в конкурса е "Бенчмарк".

Бизнесцентърът “Раковски” е бил предпочетен заради централното си място, подходящия размер и заради откритостта, която ще позволи Европейската къща да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, привличаща окото, също е изтъкната сред мотивите за избора.

Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?