Гърция национализира двете си най-големи банки

Националната банка на Гърция и Юробанк ще бъдат рекапитализирани и после продадени
13:17 | 08 април 2013 | 14 коментара

Двете най-големи гръцки частни банки - Националната банка на Гърция (National bank ot Greece) и Юробанк Ергасиас (Eurobank Ergasias) преминават под контрола на Фонда за финансова стабилност, което на практика означава, че двете кредитни институции се национализират, съобщиха в понеделник гръцките информационни издания.

Така Фондът за финансова стабилност става основен акционер в Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас. Той ще трябва да реши дали в бъдеще двете банки ще се слеят или ще бъдат продадени.

Решението за преминаване на двете банки под държавен контрол е било взето от тройката европейски кредитори и правителството на премиера Андонис Самарас.

През февруари втората по големина търговска банка в страната Юробанк Ергасиас стана собственост на Национална банка на Гърция. Процедурите по сливането им не са приключили, а след решението от вчера те се замразяват.

Преминаването към Фонда за финансова стабилност е следствие от невъзможността на ръководствата на двете банки да осигурят 10 на сто увеличаване на акционерния капитал от частни лица с цел рекапитализация.

Двете банки притежават две от българските банки, които са в топ 5 по големина на активите: Обединена българска банка (ОББ) е 100% собственост на Националната банка на Гърция, а Пощенска банка - на Юробанк Ергасиас.

Депозитите в Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас не са застрашени, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу пред телевизия "Антена".

Телевизия коментира, че решението за поотделна рекапитализация на Национална банка на Гърция и Юробанк Ергасиас ще промени съотношението на силите на вътрешния пазар. Медията уточнява, че първоначалният план е бил двете банки да се рекапитализират заедно след финализиране на юридическите процедури по сливането им, което трябваше да стане през юни.

При сегашните условия всяка от четирите банки в Гърция - Национална банка на Гърция, Юробанк Ергасиас, Алфа банк (Alpha bank) и Пиреос банк (Pireus bank) ще се рекапитализира поотделно. За последните две банки процедурите вече са започнали.

От централната банка уточниха, че рекапитализацията ще протече нормално и ще приключи преди края на април. Стабилността на банковата система е напълно подсигурена, подчертават от централната банка..

Уверения, че депозитите в гръцките банки са напълно сигурни даде по-рано и финансовият министър Янис Стурнарас.

За рекапитализация на банковия сектор в Гърция са предвидени 50 милиарда евро, които са част от програмата за международна финансова помощ.

Още по темата
Още от Бизнес

Ще се промени ли отношението към културните паметници след пожара в Пловдив?