Ти си това, което четеш

ГЕРБ и прокуратурата се поздравиха с "най-позитивния" доклад на ЕК

БСП: Въодушевлението е необяснимо. Докладът е провал
Екип на Mediapool | 16:30 | 15 ноември 2017 | 28 коментара

Поредният критичен доклад на Брюксел за съдебната реформа и борбата с корупцията у нас отекна в София като "най-позитивния" и "обективен" – според ГЕРБ, "позитивен" според прокуратурата, "пълен провал" според БСП и "обективен провал" според ДПС, но с уговорката, че това не важи за прокуратурата. "Обединени патриоти" пък въобще не се интересуват от доклада, тъй като според тях евронаблюдението е "дискриминационна мярка" и трябва да бъде премахнато.

От ГЕРБ посочиха като най-голям успех бе посочено това, в документа няма нови препоръки към България, като удобно бе пренебрегнато заключението, че няма ни една "задоволително" изпълнена препоръка от стария доклад. Публичните внушения, че докладът е позитивен, се базират и на майсторско вадене на избрани фрази от отделни изречения, както и от цялостния контекст.

ГЕРБ: Най- позитивният доклад, който може и да е предпоследен

"Това е най-позитивният доклад, който сме имали по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП)", заключи министърът на правосъдието Цецка Цачева, според която ЕК "ясно отбелязва положителни тенденции и постигнати резултати както на настоящето правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната".

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов докладът е успех, тъй като посочва, че следващият през 2018 г. може да бъде и последен: "От това по-хубава перспектива и по-оптимистична прогноза аз не бих могъл да прочета или цитирам". Той отхвърли твърденията, че предстоящото европредседателство е причината за положителните оценки в документа. Според него ако управлението на ГЕРБ не е било прекъснато от това на кабинета "Орешански" (на БСП и ДПС), "нещата щяха да изглеждат много по-различно и днес нямаше да имаме доклад, щеше да бъде прекратен".

"Независимо от положителните оценки по 17-те препоръки, ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да стигнем с по-бързи темпове до окончателно изпълнение на тези препоръки", коментира министър Цецка Цачева.

Докладът на ЕК отчита буквално следното: "Европейската комисия все още не може да заключи, че някой от показателите (за напредък – б.р.) е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап". Документът за пореден път критикува България за липсата на резултати в борбата срещу корупцията по върховете на властта, за предизвикващите скандали парламентарни практики и безотчетността на главния прокурор.

"Целта е да се отчете "задоволителен напредък", за да има основание в края на 2018-та или началото на 2019 г. да отпадне МСП", каза Цачева.

"За изпълнение на препоръките в областта на съдебната реформа българските власти са заложили широк спектър от законодателни и институционални рамки, които започват с промяна на конституцията, последвани от промяната на законите за съдебната власт. Отчита се позитивно новият ред и механизъм за избор на членовете на ВСС", посочи Цачева.

Според нея Брюксел дава положителна оценка на изготвения антикорупционен закон, като се отбелязва публичния начин, по който е направен с работна група с участие на неправителствения сектор.

Прокуратурата: Липсата на нови препоръки е показател за напредък

Ръководството на прокуратурата също смята, че показател за "признатия напредък е липсата на нови препоръки". За хвалба от Брюксел са изтълкувани изразените надежди от ЕК, че в близко бъдеще България ще изпълни препоръките.

Като положителна оценка се посочва констатацията, че прокуратурата е извършила анализ и е набелязала мерки за повишаване ефективността на разследванията. Изводът от доклада на ЕК е, че тези мерки на прокуратурата не са "изразени в конкретни действия" срещу корупцията по върховете на властта.

Прокуратурата смята за похвала и това, че предоставя информация по институционален път и чрез редовни пресбрифинги за дела с висок обществен интерес. В доклада на ЕК се казва следното: "Що се отнася до предоставянето на такава информация, не е създаден систематичен механизъм за докладване".

Прокуратурата отчита като позитивна оценка отчетения спад на "видимото насилие" и работата на специализираните съд и прокуратура по делата срещу организираната престъпност. По същия начин се интерпретира и изразената от ЕК надежда за "напредък в последващите действия" по реформа.

 

Вътрешният министър: "множество положителни оценки"
 

Вътрешният министър Валентин Радев също се включи в приповдигнатия тон на управляващите, повтаряйки опорната точка, че този доклад "за първи път дава ясна перспективата за излизане на България от механизма" на наблюдение.
 

Радев подчертава, че докладът не съдържа нови препоръки в никоя от разглежданите области, както и че в предишния не са се съдържали "изрични препоръки" към МВР.
 

"Както и през януари 2017 г., докладът отчита промяната в ситуацията с престъпността в страната през последните десет години, през които организираната престъпност вече не е така видима и не представлява такава заплаха за стабилността на обществото. В областта на борбата с корупцията отново се посочва добрият пример на МВР, което прилага широк набор от антикорупционни мерки", добавя вътрешният министър.


БСП: Въодушевлението на ГЕРБ е необяснимо. Докладът е провал

"В 17-тия поред доклад на ЕК ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари месец", коментира в сряда зам.-председателят на парламентарната група "БСП за България" Крум Зарков пред журналисти в парламента.

"В резултат на това България ще се озове в доста непривичната ситуация - да председателства един съюз, който се съмнява в прилагането на основен принцип в тази държава - върховенството на правото. На този фон въодушевлението на представителите на ГЕРБ е необяснимо", допълни той.

Според него в доклада ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен, недостатъчно добре подготвен, създаващ скандали.

"В този доклад е констатирано също, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта. За 17-ти път ЕК ни каза: Опитайте пак! Ако сега в положителния контекст на нашето председателство, ние не успяхме да убедим европартньорите, че сме свършили добра работа, то това не ни кара да сме оптимисти. Този доклад е провал", каза Зарков.

По повод твърдението на ГЕРБ, че докладът бил обективен и нямало нови забележки, Зарков коментира: "ЕК вече не знаят какво да ни кажат. Той е обективен – вътре пише, че нито една от препоръките, които са ни казали януари, не е изпълнена".

Нинова: Толкова прегръдки и целувки – и ни дават този доклад

"При активната външна политика на премиера – прегръдки и целувки, ни дават доклад, и то преди председателството, в който се казва, че ЕК не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията в сферата на борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната система е напълно изпълнено", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда сутринта пред бТВ, имайки предвид демонстрацията на топли отношения между Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Тя определи предложението на ГЕРБ за промени в конституцията, с които да отпадне давността за приватизационни престъпления като абсолютна димка, пиар акция и отчаян ход за пред Брюксел, за да кажат: "Ето, имаме проблеми с корупцията, но той не е при нас, а е бил 20 г. назад и ние започваме да го борим".

Цветанов: Изцяло сме доволни

Депутатите от ГЕРБ решиха да ползват позитивния според тях доклад на ЕК срещу бъдещия вот на недоверие, подготвян от опозицията."Докладът на ЕК е добра основа за аргументи срещу вота на недоверие", казаха от партията.

"Докладът е обективен", по думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, и "мотивиращ" - според председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Цветанов повтори опорната точка, че в документа няма нови препоръки. В частност Цветанов е удовлетворен от констатациите за борбата с организираната престъпност и работата на съответните органи и структури. "ЕК отчита и конституционните реформи от 43-я парламент в съдебната власт и избора на ВСС", изреди още зам.-председателят на ГЕРБ.

"Изцяло сме доволни от доклада, който излезе за страната ни", обобщи той. По думите му ЕК отбелязва, че от май т.г. в България вече има стабилност, правителството продължава реформите и в резултат има подем. Затова Цветанов призова политическите опоненти, които за пореден път са демонстрирали опити за дискредитиране на Народното събрание, да прочетат внимателно текстовете, защото като политици носят отговорност за стабилността.

"Приемаме и ще се съобразим с бележките, свързани с публичните обсъждания на законопроектите", декларира Данаил Кирилов.

"Патриотите": Нищо не сме изпълнили, но това са подробности


От "Обединените патриоти" настояха, че евронаблюдението е "дискриминационна мярка" и трябва да бъде премахнато. "Или трябва да бъде изготвен мониторингов механизъм за всички европейски страни, или това унизително за България и Румъния положение трябва да отпадне", заяви обединеният патриот Искрен Веселинов. Той призна, че препоръките към България от януари не са били изпълнени, но "това са подробности, просто не трябва да се занимаваме с такива неща".

ДПС: Обективен провал с положителни оценки за прокуратурата

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ехидно коментира, че оценките на ГЕРБ и БСП за доклада - "обективен" и "провал", образуват собствената му оценка - "обективен провал". Заключенията на ЕК в "превод от брюкселски на български език" са, че България има напредък в някои сфери, но окончателни резултати предстои да видим, разясни той. Думите на Цветанов, че ако не е бил кабинетът "Орешарски", мониторингът вече щял да е приключил, Карадайъ коментиратака: "С малки изключения от 2009 г. досега ГЕРБ са на власт. Оправданията да ги търсят някъде другаде, а не в климата или "ако баба ми беше мъжка".

Карадайъ обаче подчерта, че в някои области имало напредък и по-точно в прокуратурата.

Той обърна внимание на "някои положителни оценки например по отношение на онова, което се случи като реформа в обвинението".

Йордан Цонев потвърди още по-уверено успехите на прокуратурата: "Искам да подчертая оценката ни за пълната катастрофа на мнението на част от гражданското общество, изразено от онази партия на Христо Иванов "Да, България" и сателитните й граждански сдружения. Те виждат в тази реформа само недостатъци на прокуратурата и изтъкват само това". Според Цонев единствената препоръка е да има график за реформата в прокуратурата.

Още по темата
Още от Европа