Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В ЕС нямало по-подготвена страна от България за кризата

66 коментара
В ЕС нямало по-подготвена страна от България за кризата
Няма по-подготвена държава в Европейския съюз от България за посрещане на кризата, ние от 11 години се готвим за тази криза, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред Нова телевизия в сряда. Според него започващата криза у нас не е само икономическа, “тя е преди всичко свързана с психиката на българина“.

“Много усилия се вкарват, за да го изкараме от равновесие и да го изплашим, да. Като го изплашим, някои се надяват на политически дивиденти, че изплашеният българин ще гласува за тях. Много е важно българинът да не е изплашен“, коментира Димитров.

“Ако по време на възход разумните държави като България събират резерви, то по време на криза държавата започва да използва тези резерви, за да противодейства на свиването на пазара“, допълни той. По думите му ускоряването на големите енергийни проекти може да противодейства на кризата.

“Рецептата е проста - държавата в тази ситуация замества частното търсене“, каза още министърът, който за разлика от други членове на кабинета, смекчили тона към Брюксел, не пропусна да отбележи, че ходът на ЕК с отрязването на парите по ФАР не е бил “нито солидарен, нито справедлив“.

“Банките, финансовите институции, които предизвикаха кризата, получават инжекции от порядъка на 200 милиарда евро. А България, която няма принос за кризата и не е поискала нито едно евро подкрепа, изведнъж получава обратен удар, т.е., вместо да получим повече пари от Европейския съюз, на нас ни се отказа“, заяви Димитров.

“Аз не отричам, че има проблеми с усвояването, но то си има форми, примерно по САПАРД Европейската комисия не призна едни разходи и те си останаха за сметка на България“, допълни той, отбелязвайки, че обаче със средствата от Международния фонд “Козлодуй“ страната няма проблеми, както и с оперативната програма “Конкурентноспособност“.

Димитров разви подробно идеята си от миналата седмица у нас да се произвеждат електромобили и защити изявлението си за едностранно въвеждане на еврото в България.

По думите му има много сериозен интерес от страна на американски инвеститори, притежаващи водещи технологии в областта на строителството на електрически автомобили. Те искали от българската държава да помогне за осигуряването на терени за разполагането на такива производства и да се ангажира с подготовката на кадри за тях. “Не става въпрос да бръкнем в джоба на данъкоплатеца и да вземем да правим електромобилите“, обясни министърът.

Според него инвестицията, която би се направила в тази област, е между 3 и 8 милиарда евро и се водели разговори за близък старт на подобен проект. Не може да се говори за разполагането му върху един терен, “тъй като трябва да се произвеждат акумулатори, трябва да се произвеждат части за автомобилите, т.е. цялата гама от производства, които ние си спомняме, свързани с електрокарите, на практика е свързана и с тези електромобили“, каза Димитров. “Живи са кадрите в голямата си част, има я квалификацията, имаме опит и се счита, че това е едно добро направление", допълни той.

Министърът се защити и за предложението за едностранно въвеждане на еврото в България, за което бе разкритикуван от Брюксел. По думите у с изявлението той само представил интересите на българския бизнес, каквато му била задачата като министър. “Тази идея от няколко години върви в бизнес средите и се смята, че е здравословна мярка. Ако трябва да го кажа просто, ние и сега ползваме еврото, тъй като левовете, които циркулират, имат европокритие и това е същността на валутният борд. Ако няма покритие на тези левове с валута, те не могат да бъдат емитирани и не могат да функционират“, обясни Димитров.

Според него бизнесът се безпокои, че при едно бъдещо влизане в еврозоната или влизане в механизма на преходен период, може да бъде оказан натиск за минаване към плаващ курс, докато ние сме си гарантирали стабилността на лева с валутния борд. “И от тази гледна точка аз не виждам някаква причина за безпокойство преди всичко в Европейския съюз“, заключи министърът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

66 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Sin
    #68

    Ето един, който спокойно може да бъде осъден за нанасяне вреда на целия народ с безпримерната си неграмотност и примитвност

  2. БЕЗПРИСТРАСТЕН
    #67

    ТОЗИ ЧОВЕК МОЖЕ НАИСТИНА ДА НЕ ТОЛКОВА КОРУМПИРАН КОЛКОТО ДРУГИТЕ НО МНОГО ЧЕСТО ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ БЕЗ ДА МИСЛИ.

  3. edin
    #66

    nie ne sme tashak, nie sme pylen tashak.

  4. Кен Лий
    #65

    от снимката ще бъде един от главните виновници, ако това правителство не успее да си изкара мандата докрай.

  5. идиот
    #64

    Много ме кефи този чудовищен идиот.

  6. хаха
    #63

    Някой няма ли да накара този дебил да замълчи? да го изстрелят в космоса най-добре.

  7. Да се смееш ли ??
    #62

    Винаги съм смятал, че този "образ" е неадекватен.Какво общо има тази персона с българската действителност ??

  8. ь6с
    #61

    Смейте се над себе си ,че сте избрали такъв Трогателен идиот за министър ли е какво е незнам

  9. Дядо Петър
    #60

    . . .

  10. Наблюдател
    #59

    Този министър е най-големят идиот измежду всичките българи и го е докал не веднъж.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.