Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кодекс на принципите

Нашата платформа FACT CHECK се ангажира да спазва Кодекса на принципите на международната мрежа от организации, които се занимават с проверка на фактите.

Кодексът съдържа основните стандарти в тази дейност, подчертавайки, че е важно тя да се извършва прозрачно и безпристрастно.

В епохата на 24-часовите социални медии, когато все повече недоказани и партизирани групи използват думата “factchecked”, описвайки своята дейност, е важно да има публичен набор от стандарти, към които се придържат сериозните организации в тази сфера.

Кодексът съдържа следните принципи:

Ангажимент за безпристрастност и честност. Проверяваме факти на твърдения като използваме едни и същи стандарти при всяка проверка и без да правим това едностранчиво. Следваме една и съща процедура за всяка проверка на фактите и доказателствата са тези, които диктуват изводите. Не защитаваме или не заемаме политически позиции по темите, които проверяваме.

Ангажимент за прозрачност на източниците. Искаме читателите ни да могат да верифицират сами изводите, до които стигаме. Предоставяме всички източници достатъчно подробно, така че читателите да могат да повторят нашата работа, освен в случаите, когато личната сигурност на източника може да бъде изложена на риск.

Ангажимент за прозрачност на финансирането и организациите. При приемане на финансиране от други организации гарантираме, че то не оказва влияние върху заключенията, до които стигаме в проверките. Посочваме ясно как читателите могат да комуникират с нас.

Ангажимент за прозрачност на методологията. Обясняваме каква използваме при подбора, проучването, писането, редактирането и публикуването на нашите проверки на фактите. Насърчаваме читателите да ни изпращат твърдения, които да проверяваме.

Ангажимент за открити и честни корекции.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.