Петър Илиев на висок тон: Няма да се откажа, аз съм от героичен род

Номинираният за вътрешен министър каза, че има пълната подкрепа на Слави Трифонов

Петър Илиев на висок тон: Няма да се откажа, аз съм от героичен род

Номинираният за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев каза, че има пълната подкрепа на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и няма намерение да се оттегля.

В интервю на висок тон за Нова телевизия той отхвърли обвиненията, че е плагиатствал научен труд и членува в масонска ложа. Илиев говореше за себе си в трето лице с патос и се обяви за жертва на центровете на задкулисието и техните присъдружни медии, но не уточни кои центрове на задкулисието визира.

Илиев демонстрира раздразнение към някои от въпросите на водещия Виктор Николаев. Той отказа да отговаря на уточняващи въпроси и предпочете той да задава такива. Наред с това се обяви за един от най-обичаните преподаватели в Софийския университет, посочи, че всяка година го канели на абсолвентски бал и че е най-младият почетен консул на чужда държава у нас.

"Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и го продължавам напред", добави Илиев.

Кандидатът за силов вицпремиер не е първият, който говори за героичния си род. Със същия тон преди време се изрази и главният прокурор Иван Гешев.

"Въобще не мога да си помисля за предаване. В рода ми няма такива, които са се предавали", каза шефът на държавното обвинеие.

"Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но имам неговата пълна подкрепа и мъжката му дума, както на него, така и на всички от ръководството на партията", заяви пък Илиев в понеделник.

Предложеното от "Има такъв народ" правителство ще бъде гласувано в парламента в средата на седмицата. Парламентарните групи на "Изправи се БГ! Ние идваме", на "Демократична България" и на БСП продължават с обсъжданията дали да подкрепят проекта на кабинет.

Илиев: Нямам проблем с текста

Петър Илиев отхвърли съмненията, че е преписал научен труд на колегата си доц. Наталия Киселова. Софийският университет започна проверка на случая.

"Минали са шест години от тази година. Не съм чел труда на Киселова, не съм запознат с него", каза той.

"Аз проблем с текста нямам. Ако някой има, да си ги заяви. Шест години са минали", добави Илиев.

Той каза, че книгата не е изтеглена от пазара и че е готов да предостави копие от нея.

"Голям страх тресе кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев?", попита Илиев. "Тази атака има ченгесарско-милиционерски характер", добави той.

"Не съм виждал Пеевски"

Петър Илиев каза, че никога не е виждал Делян Пеевски по повод на това, че е бил в борда на "Краун Медия" преди фирмата да бъде купена от Ирена Кръстева, майка на бившия депутат от ДПС.

"Никога не съм ги виждал през живота си. Като адвокат професионалист много често съм канен да консултирам юридическата страна в дейността на определени компании без значение в кой сектор, включително и в медийния. Преди 15 години бях поканен като професионалист да участвам в създаването на въпросните дружества. Няма как да нося отговорност какво е станало с тях, след като вече не съм бил в тези дружества".

"Не членувам в тези посочени (от медии – бел.ред.) масонски ложи", каза още той. Но не отговори на допълнителния въпрос дали не членува в други.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна за поста, той отговори:

"Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми, очевидно създава голям проблем".

"Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати, които съм постигнал. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието", посочи Илиев.

За характера - питайте баба ми и майка ми

За да покаже какви грешки правили медиите, отразявайки живота му, Илиев стигна до уточнения за това къде е роден и кое училище е учил. На няколко пъти повтори, че не е от Пловдив, а е роден и отрасъл на "пъпа на София". На въпрос добър характер ли има, кандидатът за силов вицепремиер заяви:

"Ами питайте баба ми, питайте майка ми, може би те ще ви кажат дали имам добър характер".

Подкрепа от ДПС - ще ви кажа като стане

Илиев бе уклончив на въпроса дали би се поувствал в капан, ако правителството бъде избрано с трик от типа на падащ кворум или пък негласна подкрепа от партии на статуквото като ДПС.

"Това, което вие визирате, са предположения и хипотези, аз не съм ясновидец. Аз съм професионалист, който стои с името и биографията си. На хипотетични въпроси не мога да отговарям. Питайте ме, ако това стане факт", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?