"Предатели": ИТН брани Петър Илиев и громи партиите, от които очакваше подкрепа

"Предатели": ИТН брани Петър Илиев и громи партиите, от които очакваше подкрепа

Партията на Слави Трифонов отвори фронт срещу трите партии, с които водеше разговори за подкрепа на проектокабинета си. "Изправи се БГ!Ние идваме" бяха обвинени за "предатели", след като първи излязоха с официално решение, че ще гласуват "против" правителството на "Има такъв народ" поради липсата на гаранции, че няма да е "параван на сянката на ГЕРБ и ДПС".

Преди това БСП и "Демократична България" бяха предупредени от Трифонов, че ще са предатели, ако не подкрепят правителството.

Седмицата, в която ще е решаващият вот в Народното събрание, започна почти инфарктно с интервю по Нова тв на кандидата за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, за когото излязоха информации, че е платитствал от научен труд на свой колега. Той не отговори конкретно на нито един въпрос, но се държа подчертано несдържано и агресивно към всички, които въобще имат въпроси към него.

Вероятно разбрал, че тази изява на Петър Илиев рискува да взриви и последния шанс за подкрепа на проектокабинета на ИТН, Слави Трифонов излезе първо с фейсбук послание към "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", в което превантивно ги обвини, че ако не подкрепят предложеното от партията му правителство, това ще е предателство и "радост за ГЕРБ и партиите на статуквото".

В същото време той не показа, че е готов да се съобрази с исканията на "партиите на протеста", включително по отношение на резервите им към някои от предложените министри.

Подкрепата от така наречените "партии на протеста" към правителството на "Има такъв народ" е повече от логична, написа Трифонов, посочвайки на първо място необходимостта "да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ", съдебната реформа, планът за възстановяване, преизчисляването на пенсиите и подготовката за евентуална Covid-криза.

Малко по-късно ръководството на БСП съобщи на пресконференция, че условието ѝ да подкрепи предложеното правителство е оттеглянето на Петър Илиев от него.

За разлика от кризата в отношенията с ДБ и ИБГНИ, до момента преговорите на ИТН с левицата вървяха доста обещаващо. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви в понеделник, че дори са получили от ИТН писмен документ с ангажименти по приоритетите на бъдещото правителство.

ИТН и БСП имат общо 101 депутати. Не им стигат 20 гласа за мнозинство, с което да бъде гласуван кабинетът на ИТН, но според неофициална информация са били обсъждани варианти за пряка или косвена подкрепа от ДПС (например напускане на пленарната зала), така че правителството да мине.

Без БСП обаче, никоя сметка не излиза, освен ако Слави не прибегне до по-явна подкрепа от ГЕРБ и ДПС, което изглежда абсурдно.

Така се стигна до следващо послание на Слави Трифонов във фейсбук, от което се разбира, че въпросът вече не е дали ще бъде постигнато съгласие около подкрепа на правителството, а чия е вината това да не се случи. Трифонов обвинява всички, които имат претенции към агресивния тон на кандидата за вътрешен министър, защото вместо "сладко да лъже", Илиев "агресивно казва истината". Слави Трифонов допълва, че самият той също е агресивен.

"Ще кажа нещо и на "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!" и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на "Има такъв народ", явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената "политика". Ами добре, хайде да видим какво ще стане!", пише Слави Трифонов.

"Загадката" с обръсната глава на Тошко Йорданов

Денят завърши с нова порция обвинения и квалификации, отправени от хората на Слави Трифонов към депутатите от ИБГНИ.

Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов се появи с обръсната глава в студиото на бТВ.

"Няма да коментирам прическата си, нали сте умни всички. Мога да се шегувам много, няма много дълбоки общочовешки послания, всички знаят кога сме се подстригвали в нашата група, може да проверите в интернет", коментира многозначително той.

Колегата му Станислав Балабанов обаче не беше с обръсната глава, така че не стана ясно какъв е дълбокият замисъл на прическата на Тошко Йорданов – освен ако просто не му е много горещо или пък не иска повече да ходи рошав парламента.

Предадоха протеста

"Изправи се БГ! Ние идваме!" предадоха протеста, заяви Тошко Йорданов пред бТВ.

Той повтори, че по при разговорите им е било договорено всичко и е имало важни неща, които да бъдат реализирани в полза на хората, но сега това няма да стане: "Това включва съдебна реформа, преизчисляване на пенсиите и т.н. Сега тези неща няма да се случат, защото една от така наречената партии на протеста извърши предателство".

По думите му "протестът се е разпаднал на тройки", а преди Манолова е "отнасяла благословии от протестиращите".

Йорданов нарече лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" - Мая Манолова, Татяна Дончева и адвокат Николай Хаджигенов, "титаните на морала". По думите му адв. Хаджигенов се е "жертвал за министерско кресло", а на всичко е известно, че "Мая Манолова и Татяна Дончева са две дами с прекрасно комунистическо минало. Те са прекрасни морални авторитети, благодарение на които сводниците излизат от затвора с по-малки присъди, визирам поправката "Ванко 1".

Попитан защо е преговарял с тези хора за подкрепа на проектокабинета на ИТН, след като е знаел всички тези неща за тях, Йорданов каза, че са виждали в тях потенциални партньори, защото "имаше по-голям враг - моделът "ГЕРБ".

"Корнелия Нинова да си гледа БСП"

Йорданов нападна и Корнелия Нинова заради искането да бъде сменен предложения за вътрешен министър Петър Илиев.

"Да сме казвали на другите какво да правят в партиите си? Да сме казвали какво да правят БСП? Всеки да си гледа своята формация", коментира Тошко Йорданов.

Той обаче не смята, че протекоткабинетът на ИТН няма да получи подкрепа от "Демократична България" и БСП: "В момента сме само в хипотеза за другите две партии. Нека дойде утре, нека видим какво ще направят те".

"Няма да сменим Петър Илиев като кандидат за вътрешен министър", декларира Тошко Йорданов.

"Петър Илиев е един от нас. Работим заедно от времето, когато организирахме референдума", каза той и уточни, че Петър Илиев има адвокатска фирма, която е била избирана за кантора на година и това не "компания, която се занимава с обществени поръчки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?