Премиерът изнесе унизително конско на пътния шеф заради винетките

Властите се разбързаха да отменят винетките за райони около София

Сн. БГНЕС

"Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?". С тези думи на премиера Бойко Борисов започна заседанието на Министерския съвет в сряда. Пред министрите той се държа унизително с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски заради протестите на жители на Нови Искър, които трябва да плащат винетка, за да преминават по Околовръстния път на столицата.

Гневът на Борисов бе провокиран от поставянето на знаци за винетни стикери в Банкя, Панчарево, Нови Искър, още някои села и за Северната скоростна тангента на околовръстното шосе на София.

"Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите? Не, питам, репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво? Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ми кажете?", каза премиерът на Терзийски, който изслуша конското прав и с наведена глава.


Георги Терзийски, Сн. БГНЕС

Борисов му заръча още в сряда да отиде лично "във всеки център на населеното място около София": "Заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите: "Няма да има винетки", викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава. Ясно? И още един път, ако ме направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас, много бързо критично", каза Борисов.

После му разпореди: "Свободен си!".

Как се стигна дотук

Във вторник бе съобщено, че автомобилите все пак трябва да имат винетки, за да използват републиканските пътища на територията на Столичната община. Това са Северната скоростна тангента и пътищата за Банкя и Панчарево. Винетка е нужна и за автобусите от градския транспорт.

В началото на миналата година премиерът Бойко Борисов лично обяви, че по столичната Северна скоростна тангента ще се пътува без винетка, въпреки решението на правителството от края на 2018 г. да е платено. На 31 декември 2018 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във Фейсбук, че пътуването по Северната скоростна тангента временно ще става без винетка, докато пътят бъде изваден от списъка.

Сега обаче се оказва, че повече от година нищо не е направено. Шефът на пътната агенция Георги Терзийски обяви в сряда сутринта, че няма нито един човек, който да е глобен за шофиране без винетка в крайните квартали и села край София.

Междувременно столичните общинари ще започнат спешни разговори с депутатите заради нерешения от близо година въпрос за винетки за пътищата в София, които са част от републиканската пътна мрежа.

Преди ден жителите на Нови Искър блокираха шосето през квартала в знак на протест, след като се оказа, че им е нужна винетка, за да пътуват до центъра на София. За сряда е планиран нов протест, който се подкрепя от живеещите в Банкя, Мировяне и други селища около София.

"Искаме по отношение на винетките да се намери формулата да бъдат изключени. По отношение на обществения транспорт и градските автобуси, изрично в член 10 от закона да бъде записано, че наред с други категории превозни средства и автобусите по редовни градски линии на обществения транспорт се освобождават от тол такси", каза председателят на транспортната комисия в Столичната община Карлос Контрера.

Министър Аврамова: Не сме обяснили навреме

"Не сме обяснили на хората достатъчно навреме, че там няма проблем с преминаването", каза регионалният министър Петя Аврамова по време на правителственото заседание и увери: "Никой от тези пътни отсечки, за които в момента се водят преговори не е глобен, никой няма  да получи електронен фиш. Така, че да не се създава излишно напрежение, което води до вандалски прояви".

Столична община ще поеме разходите за тези пътища

Преди ден недоволни са прерязали една от рампите на камерата за тол система, съобщи Аврамова.

Според нея Столична община и АПИ до дни ще се споразумеят и "съответно Столична община трябва да поеме разходите за издръжка на тези пътища".

Такъв трябва да е подходът и с останалите общини в страната. Те ще трябва спешно да заявят пред АПИ дали искат пътни отсечки да бъдат извадени от обхвата на винетките.

"Така че да променим и решението от 2018 г., да извадим тези пътища от обхвата на мрежата, която подлежи на таксуване с винетка", каза Аврамова.

Нинова: Борисов ни върна в Средновековието

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в парламента, че решението да се пътува с винетки в рамките на Столична община е на Министерския съвет и шефът на пътната агенция е изпълнявал разпореждане на решение подписано лично от премиера през януари 2019 г.

"Нека да видим какво се случва днес. Директорът на АПИ е изпратен да бъде глашатай по селата, като поеме отговорността за това, което премиерът Борисов лично е наредил за тези хора. Скъпи български граждани, Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Сигурно знаете, че в средновековна Англия е имало длъжност глашатай, който е обявявал управленските решения по площадите, по селата и на хората", каза Нинова от парламентарната трибуна.

Тя призова Борисов той да отиде по селата и да обяснява на хората, че няма да плащат винетки, защото той е разписал това решение.

Нинова апелира и към държавната администрация и конкретно към шефа на АПИ:

"Хора, имайте достойнство. Не може да ви викат, да ви мачкат, да стоите мирно и вие да казвате: "Слушам г-н премиер" в ХХІ век, в парламентарна република. Имайте смелост да му кажете в очите - това, което правим, е по Ваше разпореждане, г-н Борисов, и единственият начин да се промени, е Министерски съвет да се събере и да промени решението, с което е определил тези населени места да плащат винетка".

"Сега отново ще си измият ръцете с вас. Поредният администратор, поредният директор на някоя агенция, за да бъде едноличният властелин целият в бяло", допълни тя.

Нинова призова българите, да не търпят повече "това унизително отношение, тези манипулации": "Вие плащате от собствените си малко пари за всичките своеволия и едноличен диктат на премиера Борисов".

Споделяне

Още по темата

Още от България