След протестите в Кемниц политици искат разследване на "Алтернатива за Германия"

"Никога повече" пише на плаката на протестираща срещу расизма и ксенофобията в Кемниц с образа на един от водещите политици на "Алтернатива за Германия", Бьорн Хьоке.

Редица германски политици от различни партии настояват вътрешното разузнаване да постави крайнодясната партия "Алтернатива за Германия“ под наблюдение, съобщиха местни медии.

Опозиционната партия на Зелените смята, че с участието си рамо до рамо с ксенофобската организация "Пегида“ в демонстрация в Кемниц парламентарно представената "Алтернатива за Германия“ демонстрира незачитане на правовия ред в страната. Подобен аргумент изразиха и либералите, след като политик от крайнодясната партия написа в Туитър, че държавата не може да защитава гражданите си и затова хората взимат нещата в свои ръце.

До протестите в източногерманския град в събота се стигна след убийството на 35-годишен германец и ареста на извършителите – сириец и иракчанин, което активизира ксенофобски настроени крайно десни формации. Демонстрации имаше и срещу проявите на расизъм.

Срещу разследването на "Алтернатива за Германия“ от службите се изказа вътрешният министър Хорст Зеехофер от консервативния Християнсоциален съюз.

"Въпреки това трябва да следим внимателно поведението на партийните представители“, смята Зеехофер. Председателят на парламентарната група на консервативния блок ХДС/ХСС Фолкер Каудер коментира, че "нещата се промениха, откакто екстремизмът се подкрепя от надрегионална парламентарна партия.“

Социологическо проучване, проведено през седмицата на протести и безредици в Кемниц, сочи, че близо 60% от германците подкрепят идеята, "Алтернатива за Германия“ да бъде разследвана от службите.

В източните провинции този процент е значително по-нисък - едва 48%.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа