Тежко поражение за Тереза Мей: Сделката с ЕС отхвърлена с рекордно мнозинство

Лейбъристите поискаха вот на недоверие към правителството

Тереза Мей

Британските депутати отхвърлиха с огромно мнозинство договорената от премиерката Тереза Мей сделка за излизането от ЕС. 432 депутати гласуваха "против", сред които и 118 депутати от собствената ѝ Консервативна партия, а едва 202 я подкрепиха.

Това е рекордно тежко поражение за британски премиер.

След вота лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството, който ще се гласува в сряда. По думите му кабинетът е претърпял ""катастрофално" поражение.

Ако тя изгуби този вот, това вероятно ще означава предсрочни избори.

Ако остане на поста, пред Meй има няколко възможности, включително да се ангажира с предоговаряне с Брюксел или да поиска отлагане на датата за напускане. Според неофициална информация вече има договорка с ЕС Брекзит да се изтегли от 29 март за юли, каквато възможност е предвидена в член 50 на Лисабонския договор.

Така двугодишните усилия на Тереза Мей за постигане на приятелски развод с ЕС бяха увенчани със съкрушителна загуба. Тежкото поражение може да предизвика политически катаклизми, които биха могли да доведат до хаос при излизането на Великобритания от ЕС или дори до отмяна на решението да напусне, отбелязва Ройтерс.

След вота тази вечер британският паунд поскъпна леко от ниските си нива преди гласуването. Малко преди 22 часа българско време 89.11 пенса се разменяха за едно евро при 89.57 точно преди гласуването. 

Опасността от Брекзит без сделка расте

След вота председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер коментира, че опасността от оттегляне на Великобритания без споразумение е нараснала.

"Призовавам Великобритания възможно най-бързо да поясни намеренията си. Времето е на привършване", каза председателят на ЕК.

”Ако сделка е невъзможна и никой не иска сделка, кой в крайна сметка ще има смелостта да каже кое е единственото добро решение?”, коментира от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Мей започва преговори с депутатите

След поражението Мей каза, че  гласуването не е разкрило каква сделка биха искали да подкрепят депутатите. Така че ако спечели вота на недоверие, тя ще започне преговори с Демократичната юнионистка партия, с която управляват торите, и с ”висши парламентаристи от цялата страна”, за да идентифицира какво ще се изисква, за да осигури необходимата подкрепа.

Тя каза, че в понеделник ще представи пред парламента план за бъдещите си действия.

Източници от северноирландската Демократична юнионистка партия, която осигуряваше мнозинство на Мей в парламента, но бе против сделката ѝ за Брекзит, съобщиха, че депутатите ѝ ще я подкрепят на вота на недоверие. Днес обаче и 118 депутати от нейната Консервативна партия гласуваха против сделката ѝ за ЕС.Преди гласуването Мей призова депутатите да подкрепят договорената от нея сделка с ЕС, тъй като отхвърлянето ѝ ще доведе до несигурност, разделение, реален риск за излизане от ЕС без споразумение и дори до провал на Брекзит.

Тя се обяви срещу провеждането на нов референдум за Брекзит, който по думите ѝ само ще увеличи разделението, и заяви, че към момента не е възможна никаква алтернативна на нейната сделка с ЕС.

Тереза Мей за пореден път каза, че договорената от нея сделка осигурява сигурност за бизнеса и защита за правата на британските граждани в Европейския съюз.

"Длъжни сме да изпълним волята на избирателите, изразена на референдума", посочи тя.  

Дебатът 

Дебатът преди вота бе открит от главния прокурор (главен юридически съветник на Короната и правителството) Джефри Кокс, който каза, че сделката предлага "подреден, предвидим и юридически сигурен" начин за напускане на блока, без "хиляди" правни въпроси, възникващи за гражданите и бизнеса.

 "На какво си играете? Не сте деца, вие сте законодатели! Играем си с живота на хората", заяви той.

Вижте какви са възможните сценарии.

Депутати лейбъристи обаче казаха, че правителството не знае какво иска и поискаха да се търси съгласие по нов, по-приемлив план. Очаква се те да поискат вот на недоверие към Тереза Мей и провеждането на нови избори.

Лидерът по лейбъристите Джереми Корбин заяви, че  "неудачната и вредна" сделка на Мей би била "безразсъден скок в тъмното" за Великобритания.

Според Корбин Великобритания може да поднови преговорите с ЕС по условията на излизането от блока.

"Казвам това на нашите партньори в преговорите в ЕС: Ако парламентът гласува срещу тази сделка, тогава не трябва да се изключи подновяване на преговорите", посочи той. 

Всички изказващи обаче са категорични, че излизането от ЕС без сделка е недопустимо.

Дебатът очаквано се съсредоточи около така наречения "предпазен механизъм" за недопускане на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия. Този механизъм е най-спорният момент от споразумението, като според много британски депутати той може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.  

Тереза Мей каза, че правителството ѝ няма да подкрепи поправка, която поставя времево ограничение на действието на предпазния механизъм, благодарение на който ще се избегне установяването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзита. 

 
Преди гласуването и проевропейски демонстранти, и брекзитъри се събраха пред сградата Британския парламент.
 
Едната група протестиращи, искащи нов референдум за членството на Великобритания в блока и развява синьо-жълтите знамена на ЕС.
 
Другата група демонстранти, искащи твърд Брекзит, издигна плакати с текст "Напускане значи напускане".
 
Какво представлява предпазният механизъм?
 
Голяма част от опозицията срещу споразумението на Тереза Мей с ЕС за Брекзит се дължи на предпазния механизъм - разпоредба в споразумението, целяща да предотврати връщането на проверките на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС.
 
След Брекзит границата ще бъде единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС.
 
Сега Великобритания и Ирландия са част от ЕС с неговия единен пазар и свободно движение на стоки и хора и нуждата от митнически проверки отпада. Но Брекзит може да наруши това спокойствие, като засегне живота на хората и компаниите. На риск ще бъде изложен и крехкият мирен процес в Северна Ирландия.
 
Според предложението на Мей предпазният механизъм ще означава гарантиране, че твърда граница няма да има, като Обединеното кралство запази митнически съюз с ЕС след Брекзит. Договорът на Мей с ЕС дава на двете преговарящи страни срок до 2022 г. да постигнат постоянно ново споразумение и гласи, че предпазният механизъм може да влезе в сила само ако те не постигнат това.
 
Политиците, които подкрепят Брекзит, се притесняват, че Великобритания няма да може да се измъкне от предпазния механизъм едностранно. Той може да бъде прекратен само с взаимно споразумение. Това означава, че той може да остане в действие за неопределено време, като обвърже Обединеното кралство с митническите разпоредби на ЕС.
 
Това пък може да попречи на усилията на Великобритания да сключи търговски сделки с други страни и региони по света.
 
Онези, които искат оставане в ЕС, също не харесват механизма, защото той означава, че Великобритания ще бъде подложена на мита и на търговски правила, по които няма думата.
 
Съюзниците на Мей от Северна Ирландия -Демократичната юнионистка партия, също е против предпазния механизъм, защото той третира Северна Ирландия различно от останалите части на Обединеното кралство и отслабва връзките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа