Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Народното събрание одобри въвеждането на ДДС за българските лекарства

0 коментара

Народното събрание след дълги дебати гласува да се въведе ДДС за българските лекарства. Бяха отхвърлени предложенията на депутати от ОДС и Коалиция за България да не се въвежда такъв данък върху лекарствата, както и да се отложи дебатът по него.

По време на обсъждането депутати от ОДС, Коалиция за България и НДСВ се обявиха против въвеждането на ДДС с мотива, че това ще се отрази предимно върху социално слабите и възрастни хора.

Стойчо Кацаров от ОДС настоя да има отлагателен срок за въведения ДДС за лекарствата. Петър Жотев предложи въвеждането на ДДС за лекарствените продукти да се отложи с една година.

Мнението им беше подкрепено от Антония Първанова от НДСВ, която поиска да не се въвежда ДДС върху лекарствата или поне въвеждането на ДДС да бъде отложено.

Според Муравей Радев лекарствените средства ще бъдат завишени почти двойно, а не с 9 на сто. По този начин се губи конкурентността на българската фармацевтична промишленост.

Заместник-министърът на финансите Атанас Кацарчев каза, че с въвеждането на данъка лекарствата ще се увеличат с до 9%, като максималното увеличение е за най-евтините лекарствени средства. Средното увеличение на цените ще бъде с около 6%. Според него разликата в цените на българските и вносните лекарства е достатъчно голяма, за да е възможно ДДС да повлияе на конкуренцията между местните и вносните лекарства.

Заместник-министърът на финансите посочи, че в бюджета за следващата година са заложени 28 милиона лева приходи от лекарства. Кацарчев добави, че въвеждането на ДДС е съобразено с предприсъединителната програма и освен това цели да се преодолее неравнопоставеността на продаваните лекарствата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.