Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълен текст

0 коментара

Приветствам ви, желаейки от все сърце 13-та Национална конференция да засили единството и волята на СДС. Вярвам, че всички в залата имат силата и убедеността да поставят каузата на нашата народна партия над своите проблеми и са готови да дадат всичко от себе си за нейната реализация.

Допреди 8 месеца носих най-тежките отговорности за страната и за СДС. В последните 5 години твърде много говорих, убеждавах и обяснявах. Намирам за недостойно сега със задна дата да оценявам събитията, включително и своята роля в тях. Вие трябва да оцените управлението и политиката на СДС, заради самите себе си. Постигнахме резултати, които са безспорни и недосегаеми. Само ние можем да разпилеем собственото си политическо наследство, никой не може да ни го отнеме. Допуснахме слабости и грешки, които никога не сме крили. Вярвам, че трезво ще прецените и няма да направите това, което сториха българските избиратели - да изхвърлите заедно с мръсната вода и бебето.

Моят отговор на въпроса - защо получавахме толкова похвали отвън и толкова упреци вътре в страната, е защото отвън се виждаха постиженията, а хората вътре плащаха цената. Това е и основната причина да загубим изборите. Накарахме българските избиратели да платят по-скъпа цена за здравия лев, икономическия растеж и реформите от тази, която те бяха склонни да дадат. Стоварихме върху тях по-голяма отговорност, отколкото бяха готови да поемат. Реформите доведоха до увеличаване на обема и ефективността на производството и услугите, но с цената на голяма и болезнена безработица.

Всички се питаме с болка защо СДС не отрази обвиненията в корупция? Това едва ли е възможно при пълната реставрация и мащабната смяна на собствеността, която извършихме. Хората отхвърлят всяко обяснение, когато виждат как се проявява видимо имуществено неравенство вследствие реституцията на земята и градската собственост. Ние не сме били равни в имущественото си състояние преди комунистическия експеримент. Не казахме предварително на избирателите, че възстановяваме това предишно неравенство с реформите на собствеността и те го възприеха като несправедливост.

Приватизацията беше наречена корупция от първо от БСП, защото тя я осъществяваше така. Не успяхме да обясним, че при приватизацията се купуват производствени активи и се плаща срещу това с пари, с поемане на риск и задължения, които се изплащат впоследствие с години.

С казаното не бягам от проблемите. Както остро предупреждавах на 11-та Национална конференция, ние допринесохме за избуяването на общественото недоволство. Защото част от предишния политически елит на партията взе лично участие в приватизацията, независимо от официалните забрани на ръководните ни органи. Властта ги разврати. Не твърдя, че тези хора са нарушили закона. Те нарушиха нашите партийни решения. Както видяхме, повечето впоследствие напуснаха или се разграничиха от СДС. Но станаха важна причина да загубим доверието на избирателите. Избирателите видяха, че не плащаме солидарно с тях тежестите на прехода, както бяхме обещали.

Може би на 11-та конференция имаше мнозинство да бъдат отстранени лицата, споменати в доклада на председателя, включително тогавашния главен секретар на СДС. Може би това щеше да се издържи от парламентарното мнозинство на ОДС, може би това нямаше да навреди на нашето управление и мандатът пак щеше да бъде успешен. Но и със задна дата, днес, никой не може да отмери тогавашните рискове. Моят избор беше да не създам сам опасност за управлението, защото това можеше да стане провал на България. Моят избор бе да не поема отговорност вместо политическия елит на конференцията на СДС и сам да започвам прочистване, за да не създам фалшив положителен образ на СДС. В него щяха да се прикрият и останат живи новопоявилите се пороци на партията. Щяхме да излъжем хората. Не вярвам в прочистване отгоре. Вярвам в силите и куража на членовете и симпатизантите на партията и на настоящата конференция трябва да дадем свобода на тези сили.

Без да искам да натяквам повече предупрежденията си на 11-та Национална конференция, припомням, че тогава посочих заплахата за СДС и казах какво трябва да се направи, за да си върнем доверието. Нямам какво да добавя днес, освен, че не сме решили докрай тези свои проблеми. Посочвам, че ако в залата има хора, които са си позволявали да пазарят и влияят на гласуванията на делегатите, те са от клиентелата, а не от партията. Колко са, ще ги видите в гласуването за Националния съвет.

Обръщам се към тези от вас, които нямат свой политически компас и не различават критично вярното партийно поведение. Спомнете си, че никой от напусналите СДС не е нападнат и не напада управляващите, групировките на организираната престъпност и изгонените руски мафиоти. Причината е, че са свързани с тях чрез съмнителен бизнес или чрез политическо застъпничество. По мълчанието им ще ги познаете и сега.

Затова призовавам най-настойчиво делегатите да изберат в Националния съвет достойни личности, доказали, че могат да поставят каузата на нашата народна партия над себе си, а не хора, които мълчат и са неутрални спрямо предателите на синята кауза. Призовавам най-настойчиво да не избирате и тези, които са си превили гърбовете и предлагат да станат мостове навън от СДС. Предупреждавам още и за опасността в НС да попаднат не авторитетите на партията, а представители на регионите, които не са готови да решават проблемите на националната политика на СДС. Призовавам ви да не повтаряте грешките.

Предупреждавах на 12-на национална конференция какво ще се случи в държавата. Не бях чут и разбран. Оттогава нищо не се е променило. Затова е безсмислено да повтарям казаното пред ослепелия и оглушал от обещания, кал и клевети "народ". Не намирам за редно да критикувам, докато България има шансове да получи покана за членство в НАТО, защото мога да навредя.

Ако някой очаква да чуе от мен оправдания за обвиненията, които ми се отправят, ще остане разочарован. Само ще припомня истинската причина за компроматната война. Под мое ръководство изтръгнахме България от съветско-руската сфера на влияние и я насочихме на запад, започвайки преговори с ЕС и създавайки съюзнически отношения с НАТО. Наложихме тази ориентация на всички политически сили в България и ги задължихме да работят за нейното постигане. Притиснахме до стената свързаната с бившата комунистическа партия и нейните специални служби организирана престъпност. И прекратихме срамната търговия с българските национални интереси. Защитавайки националната сигурност, изгонихме мнозина чужди мафиоти, нагли собственици на фирми, вестници и радиостанции. Това никога няма да ми бъде простено от наши и чужди социалисти, от техните специални служби и организирана престъпност. Затова не очаквайте да се оправдавам и отговарям на техните обвинения. Впрочем, ще познаете, че тези кръгове нямат нищо общо със закона, с политиката и с демокрацията по садизма и уродливата ненавист, която проявяват към членовете на моето семейство. Затова завършвам за миналото и настоящето и се обръщам към бъдещето.

То е най-важно за нас. Наша християндемократическа ценност е, че сме взели настоящето назаем от своите деца. Няма да приема да бъда кандидатиран за председател на партията, няма да допусна да се стигне до моя кандидатура. Мотивите да си подам оставката преди 8 месеца са ви известни и са напълно валидни и днес. Не съм правил театър, а реално съм поел отговорността за изборната загуба, за грешките и недъзите на СДС.

Най-тежките изпитания се стовариха върху сегашния ни председател, който е Екатерина Михайлова. Изказвам ѝ сърдечната си благодарност за това, че когато никой не се осмели да поеме смазващата отговорност след загубените избори, тя го направи и посрещна предизвикателствата без да е избрана за председател от националната конференция на СДС. Тя, нейните заместници и главният секретар, намирайки се в оставка, не се поддадоха на многобройните провокации, проявиха политически професионализъм и в неимоверно трудни, дори враждебни условия, организираха националната конференция. Те доказаха на националната конференция, че са отговорни политици.

Искам да знаете и да сте напълно убедени, че независимо от своите недостатъци и слабости, от непочтените лица, които успяха да достигнат високи позиции сред нас, независимо че разочарова многобройни свои избиратели с грешките си, СДС е най-отворената към хората, най-самоотвержената, най-критичната към себе си политическа сила. СДС е единствената партия, която има смелостта да започне и да осъществи по-голямата част от крайно непопулярните реформи в полза на България. СДС е единствената партия, която има волята да наложи строга финансова дисциплина, да стабилизира страната, като уреди всичките ѝ задължения и при това намали, а не увеличи външния дълг, оставяйки след себе си внушителен валутен резерв. СДС е единствената партия, която решително обяви война на нашата и чужда организирана престъпност. СДС е единствената партия, която показа, че притежава изключителна упоритост, политическа воля и способност да управлява страната в продължение на един пълен мандат. СДС е единствената партия, която донесе международен авторитет на своята страна и я направи фактор на мира и стабилността в региона. Ние доказахме с много жертви, че сме евроатлантическа политическа партия в България. И отново ние имаме търпението, трезвостта и твърдостта да носим в опозиция отговорността за своето управление.

Затова най-важното, което трябва да стане на тази конференция, е СДС да излезе от нея единен, волеви и готов отново да поеме своите национални отговорности. Очевидно в България няма друга политическа сила, която да е достойна за тях. Но преди това, на СДС му предстои да направи много сериозни усилия, за да очисти докрай себе си. Да намери мерните послания и поведение спрямо избиратели и медии. Да намери съюзници и да направи компромиси. Като истинска народна партия, СДС трябва да се върне при хората, да разпознае болките и мечтите им и да ги поведе отново. Само така може да намери обратния път към доверието им, да възстанови своята водеща политическа позиция и поведе страната напред, а България да си възвърне позициите, които имаше в края на нашето управление.

Аз престанах да представлявам българските избиратели, защото допуснах да се прекъсне връзката ми с тях. Няма да се връщам заедно с вас при хората и да възстановявам тази връзка. Няма да извървявам отново пътя, който вече съм изминал. Ще остана на мястото си. Няма да правя компромис с позициите, си, няма да се съобразявам с настроенията на избирателите, нито ще правя усилия да се харесам. Ще остана на мястото си, за да обознача посоката, в която сме се движили. Ако не днес, то след няколко години със сигурност гражданското общество ще се убеди напълно, че това е вярната посока. При тези аргументи ще бъде непочтено от моя страна да допусна да бъда кандидатиран. В една партия на християндемократическите ценности никой не може да иска това от мен. Ще помагам с опита, знанията и авторитета си на новото ръководство на СДС. Това, което правя в последните месеци, се посреща с признание и се насърчава от ръководството и това ми показва, че съм полезен.

Ние не се намираме в нормална демократична среда. При нас политическото противопоставяне не протича в рамките на публично партийно съперничество за доверието на избирателите. България има силни, икономически и медийни врагове не само на СДС, а на самата демократична система. Трябва да разпознавате тези врагове, които имат опора и представителство във всички политически партии, има ги и сред нас, но особено силно сред управляващите днес. Те може да поискат да жертвате СДС заради някакви изглеждащи примамливо и убедително цели, за да го унищожат. СДС не бива да се жертва на никаква цена, защото зад него стоят хора с реални лица и проблеми, избиратели, които възлагат надеждите си на нас. СДС не бива да се жертва, защото е единствената българска партия, припозната като част от голямото европейско политическо семейство - Европейската народна партия. Една саможертва ще ни отнеме точно тази наша идентичност. Само служители на бивши наши и на чужди специални служби, противници на европейския и на евроатлантическия избор на България могат да преследват унищожаването на СДС. Никой български патриот, европеец и демократ, не би си позволил да насажда омраза към политическите партии и да иска унищожаване на политическия си противник.

Подкрепям предложения нов устав на СДС и призовавам да бъде приет с едно гласуване от делегатите. Твърдя убедено, че предлаганата нова структура и начин на избор на НИС ще го направи отговорен, ще предпази СДС от вътрешни недъзи, от нездрави лични амбиции и ще очисти партията. Спомнете си, че най-тежките удари върху СДС бяха нанесени от най-високопоставени негови политици. Те ни предаваха, продаваха, плащаха кампании във вестниците, отричаха се от нас, призоваваха ни да се предадем на волята на победителите, вкарваха ни в коалиции и накрая ни напуснаха, оставяйки ни поразиите си. Три години - от 11-та Национална конференция досега, НИС не е добро оперативно ръководство на партията. В него винаги се оказват подставени хора, които се продават за жалки сребърници или чужда благосклонност. Без да бъде контролиран, НИС руши авторитета, превръща се в препятствие както по времето на нашето управление, така и сега в опозиция. Не допускайте повече сега.

Накрая ми позволете да ви уверя, че с целия си авторитет ще отстоявам решително нашите общи ценности и принципи, такива, каквито 13-та национална конференция на СДС ги приеме с устава, политическите принципи и политическата резолюция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.