Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сред работещите в Кипър европейци най-много са българите и румънците

2 коментара

Българите и румънците са най-много сред всички работещи в Кипър от страните от Европейския съюз. В същото време безработицата в островната държава се увеличава, съобщи БНР.

4.2% от работещите в Кипър са граждани на Европейския съюз и по този показател страната е на първо място в общността. Това съобщи социалният министър Сотирула Хараламбус конференция в Никозия, посветена на активните политики на пазара на труда в Кипър и Евросъюза. Втората позиция заема Испания с 2% наети от други страни-членки.

За две години – 2009 и 2010 година броят на заетите кипърци се е увеличил с малко над 3%, докато работещите от страните-членки на Европейския съюз са нараснали почти двойно, с близо 47%.

Кипър бе първата страна, който отвори трудовия си пазар безусловно за български граждани. В момента на острова легално, с трудови договори и осигуровки, работят около 17 000 наши сънародници.

Социалният министър на Кипър коментира, че по силата на европейските регламенти правителството не може да ограничи този поток. В момента обаче равнището на безработицата е 7.2%, което е висока за страната стойност. Прогнозата е догодина тя да стигне 7.5%. По темп на нарастване на безработицата островната държава е трета в ЕС след Гърция и България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Какво чудно има в това?Непрекъснато се уволняват хора,нови работни места не се разкриват,хората изчезват от тази страна,познайте основната маса от оставащите какви са-ако не са на работа-казано с две думи-мързели и лентяи,знаете какво се има пред вид.

  2. Анонимен
    #1

    България едновременно с най-голям ръст на безработицата и с най-много емигранти!!! Положението явно е отчайващо зле

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.